Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bondeåret på Bönarps ekologiska gård

Fotografen Gudrun Romeborn har under femton år följt och dokumenterat arbetsåret hos bröderna Sjöberg på Bönarps gård som ligger söder om Gränna. Ett urval av bilderna visas på Arbetets museums fotogalleri Hyllan med start den 7 mars. I utställningen Bondeåret på Bönarps ekologiska gård reflekterar Gudrun Romeborn över bondens livsval, då främst den lilla bonden, småbrukaren. Den som lever i samklang med och är beroende av naturens kretslopp och växlingar, men som också lever i ett beroendeförhållande till större politiska beslut och reformer som ibland fjärmar från den naturnärhet som han ursprungligen sökt sig till genom sitt livsval. Gudrun Romeborn har under sin tjugoåriga fotografiska bana skapat ett antal fotografiska dokumentationer om människors villkor. Hon har dokumenterat arbete i jordbruk och skogsbruk, och hon har följt i spåren av Calla Sundbeck, som under det tidiga 1900-talet hade fotografiateljé i Gränna. I ett mångårigt projekt har Gudrun Romeborn skildrat sin mormors liv parallellt med sin unga dotters. Projektet resulterade i utställningen Livsspeglingar som bland annat har visats på Arbetets museum. Gudrun Romeborn är född 1960, uppvuxen i Göteborg och har Gränna som bas i sin verksamhet. Jämsides med fotografiska projekt har hon arbetat för lokalpressen och museer och hon har verkat som folkhögskolelärare i bild och journalistik. Gudrun Romeborn har haft ett flertal utställningar och är väl etablerad i Västsverige. I utgivning av Grenna Hembygdsförening har hon publicerat boken Callas Grenna – då och nu med fotografier av Calla Sundbeck och Gudrun Romeborn (2001). Förra året tilldelades Gudrun Romeborn Nudokdiplomet som är instiftat av NUDOK, Bildgruppen och föreningen för nutids-dokumentation. PRESSVISNING: tisdag eftermiddag efter överenskommelse med fotografen VERNISSAGE: tisdag 7 mars kl 18. Gudrun Romeborn medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 7 mars – 7 maj 2006 HÄMTA PRESSBILDER: kontakta Therése Eklöf enligt nedan FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping