Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

BRECHT OCH TOMBROCK I SVENSK EXIL

- Ord och bild i samverkan 4 FEBRUARI - 7 MAJ 2006 Arbetets museum visar under våren 2006 en utställning om samarbetet mellan lyrikern Berthold Brecht och konstnären Hans Tombrock under deras tid som tyska exilflyktingar i Sverige 1939-40. Utställningen består av konstverk, fotografier och texter som berättar om ett samarbete som syftade att bekämpa nazismen och fascismen genom att nå ut till arbetarklassen och ”det vanliga folket” med sina verk. Den konstnärlige vagabonden Tombrock och den i Tyskland kände författaren av Tolvskillingsoperan, Brecht möttes under sin landsflykt undan nazismen i Sverige 1939. De inledde snart ett kreativt, konstnärligt samarbete för att gemensamt att nå ut till arbetarna och de vanliga människorna med sin konst och sitt författarskap i syfte att bekämpa nazism och fascism. Tombrock som redan etablerat sig i Sverige som arbetarkonstnär hade sålt många av sina verk till Folkets Hus i Sverige, likväl som till fackföreningar och bildningsförbund. Hans tavlor och målningar finns än idag i många Folkets Hus lokaler runt om i landet. Brecht å sin sida hade redan före sin flykt till Sverige 1939 nått det svenska folket med Riksteaterns uppsättning av Tolvskillingsoperan. Utställningen som visas på Arbetets museum presenterar konstverk gjorda av Hans Tombrock till vilka Berthold Brecht skrivit lyrik samt texter författade av Brecht som illustrerats av Tombrock. Några av de mest kända verken som sprungit ur detta konstnärssamarbete är En läsande arbetares frågor, som består av tavlor och texter ristade med kniv på trä och därefter målade med tusch och olja. I utställningen visas detta verk och ytterligare ungefär 50 konstverk kompletterade med fotografier och ett antal tidningslägg och tidsskrifter där samarbetet publicerats. Margareta Ståhl på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek har medverkat i utställningskatalogen som även ges ut på svenska. Brecht och Tombrock i svensk exil - ord och bild i samverkan är producerad av Fritz Hüserinstitutet i Dortmund och har visats på Nicholaihaus i Berlin. Arbetets museum är första anhalt för utställningen som sedan skall turnera runt i Sverige i Folkets Hus och Parkers regi. PRESSVISNING: torsdag 2 februari kl 10 VERNISSAGE: lördag 4 februari kl 14 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 4 februari - 7 maj 2006 PRESSBILDER: Pressbilder finns att hämta under press på www.arbetetsmuseum.se inga lösenord krävs. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se , Kerstin Elam Ullström, intendent Arbetets museum, tel 011-231721, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterade event

BRECHT OCH TOMBROCK I SVENSK EXIL

Tid 4 Februari 2006 00:00 – 5 Juli 2006 00:00

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping