Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

BRYGGERIMINNEN

4 oktober – 13 november 2005 Den fjärde oktober öppnar vandringsutställningen Bryggeriminnen i Laxholmskällaren på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen gestaltar bryggeriarbetarnas vardag från 1800-talet och framåt, bl. a genom träskulpturer av Hans Lustig och foton från olika bryggerier i Stockholmsregionen. Utställningen berättar om en viktig del av Sveriges industriella kulturarv och det faktum att många av arbetsplatserna inom den svenska bryggerinäringen efterhand lagts ner under de senaste decennierna. Med utställningen vill man hedra begreppet solidaritet och de gångna tidernas bryggerianställda i Stockholm som utför ett ofta anonymt och mödosamt arbete. Genom att visa dokumentärfoton från flera samtida bryggerier och samtidigt presentera historien om Bryggar- Anna vill man skapa en historisk återblick fram till idag och berätta om de kvinnor som arbetade inom näringen, men som sällan omnämns i sammanhanget. Besökaren får även träffa anställda och profiler inom bryggeribranschen och samtidigt lära mer om dagens automatiserade processer på bryggerierna. Utställningen är ett led i projektet Stockholms Bryggeriarbetares Kulturarv som genomförs av Svenska Livsmedelsarbetarnas förbund avd 4 Stockholm-Uppsala i samarbete med LO-distriktet Stockholms Län och ABF Stockholm. Utställningen har tidigare visats på Carlsbergs i Bromma, Spendrups i Vårby, KTH:s bibliotek i Stockholm, Nacka Stadsbibliotek samt SLU:s bibliotek i Uppsala. - Den här utställningen är ett bra exempel på hur vi på Arbetets museum arbetar för att lyfta fram engagerade eldsjälar och deras arbete för att gestalta svensk arbetarhistoria, säger Niklas Cserhalmi, chef för Förmedlingsavdelningen på Arbetets museum. PRESSVISNING: tisdag 4 oktober, kontakta museet för visning VERNISSAGE: tisdag 4 oktober kl 18, projektansvarig från Livs Avd 4 Stockholm-Uppsala medverkar UTSTÄLLNINGSPERIOD: 4 oktober – 13 november 2005 PRESSBILDER: bilderna till detta pressmeddelande finns att hämta högupplösta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. MER INFORMATION: Informationschef Therése Eklöf, 011-23 17 09, 0708-23 17 09 therese.eklof@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping