Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

byn – retur

Utställningen byn – retur öppnar den 8 september på Arbetets museum i Norrköping. Efter trettio år har fotograf Arne Gustafsson återvänt till byarna i Bäckaby och Ramkvilla socknar, Småland, där han dokumenterade människor och deras miljöer på 1970-talet. De äldre bilderna i svartvitt hänger sida vid sida med nytagna bilder i färg från 2005-2007. Tidens gång blir påtaglig i bilderna som både visar förändring och stillastående. Det är ingen resa tillbaka till barndomen för att söka det som möjligen finns kvar av människor, byggnader och miljöer. Utgångspunkten är en helt annan. 1971 köpte fotograf Arne Gustafsson ett torp i Bäckaby, Vetlanda kommun. Familjen lärde efter hand känna människorna i bygden och Arne fick förtroendet att fotografera dem i deras hemmiljö. 1983 såldes torpet och strax därefter fick Arne Gustafsson besked om att han hade cancer. All lust till fotografering försvann. I början av 2005 återuppväcktes intresset. Idén var att återvända till Bäckaby och söka upp de platser där Arne tagit de tidigare bilderna för att se och dokumentera hur bygden och människorna förändrats. De nya bilderna, denna gång i färg, skulle tas på exakt samma plats och vid samma årstid som de svartvita fotona togs under slutet av 1970- och början av 1980-talet. Utställningen är tidigare visad på bland annat Jönköpings läns museum. Till våren 2008 ger Carlsson Bokförlag ut bilderna i bokform. Om fotografen Inspirerad av fadern, som var en flitig amatörfotograf, började Arne Gustafsson fotografera redan som 14-åring. För sin första springpojkelön köpte han en Agfa Silette. I början av 1960-talet blev han medlem i Jönköpings Fotoklubb, men det var när han bytte till Bankeryds Fotoklubb som det verkligen lossnade. Han var mycket aktiv i sitt fotograferande, representerad på utställningar i bland annat Japan, Belgien och Danmark, och fick vid flera tillfällen Stort och Litet Silver i RIFO. Han slipade sitt fotokunnande genom att delta i workshops med bland andra Christer Strömholm, Rune Jonsson, Ulf Sjöstedt och Anders Petersen. Arne Gustafssons bilder fanns med i såväl Kodakreklam som i läroböcker. Som medlem av Bildgruppen Femman var han med och producerade böckerna Västra Torget och Bankeryd. PRESSVISNING: torsdag 6 september kl 13. Fotograf Arne Gustafsson medverkar. VERNISSAGE: lördag 8 september kl 14. Goy Persson, poet och författare, inviger utställningen. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 8 september - 18 november 2007 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping