Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Changing the woman image - women i comics

Bilden av kvinnan i tecknade serier - nordisk vandringsutställning på Arbetets museum

På Internationella kvinnodagen den 8 mars öppnar vandringsutställningen Changing the woman image – women in comics på Arbetets museum i Norrköping. Det är den första av tre planerade utställningar i Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonsts regi. Ett nätverk som EWK-museet på Arbetets museum har tagit initiativ till och driver.
Efter att ha varit ute på turné i våra nordiska grannländer Norge och Finland återvänder utställningen Changing the woman image - women in comics till Sverige och visas under perioden 8 mars till 1 maj på Arbetets museum. Utställningen är resultatet av den första av tre nordiska konferenser som utifrån den politiska illustrationskonsten problematiserar kring dagsaktuella teman som alla berör frågan om vem som har tillgång till det offentliga rummet.

I ett historiskt perspektiv har kvinnan i tecknade serier gestaltats antingen som huskors eller som Wonder woman. Bilden av kvinnan i den tecknade serien har utvecklats till att idag visa en människa förankrad i den verklighet som vi alla lever i. Hon har hår på benen, egen vilja och har gått från att bara vara en schablon till att bli en person med egen individuell styrka. Kvinnliga tecknare kritiserar idag norm- och genussystem och öppnar ögonen på läsaren genom att vända på konventioner och dekonstruera maktstrukturer.

I utställningen visas bilder där en rad norska kvinnliga tecknare ifrågasätter sin samtid i både självbiografiska och provokativa serier. Ämnen som funktionsnedsättning, sexualitet och vardagsrealism återfinns i de finska serierna. I utställningen visas också serier skapade av tecknare från det svenska feministiska seriekollektivet Dotterbolaget. Serier där läsaren introduceras i polyamorins, heteronormens och nyliberalismens skilda världar.

Om Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst
Nätverket syftar till att sätta fokus på politisk illustration och öka kunskapen om vad bilderna säger om samhället och om konstnärernas samhällsroll. I nätverket ingår Arbetets museum/EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst i Sverige, Fredrik Stabel & AvisTegnernes hus i Norge, Danske Bladtegnere i Danmark och Päivälehti museum - nyhetsarbetets och tryckteknikens historia i Finland. Nätverket ska hålla tre konferenser vars rapporter ska ligga till grund för tre nordiska vandringsutställningar. Nätverket finansieras av Kulturkontakt Nord.

Om EWK och EWK-museet
EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst är beläget på plan 3 i Arbetets museum i Norrköping. Här finns en permanent utställning om tecknaren Ewert Karlsson (1918-2004), mer känd under signaturen EWK. I ett särskilt galleri visar vi bilder ur den samling på nära 2000 teckningar som finns i vårt arkiv. EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet, LRF och Söderköpings kommun har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på http://www.arbetetsmuseum.se under Press, välj Pressbilder i vänstermenyn. Ingen kod behövs.
PRESSVISNING: måndag 7 mars kl 13.
VERNISSAGE: tisdag 8 mars kl 18.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 8 mars–1 maj 2011
PROGRAM: Lördag 19 mars kl 14-16. Vad driver tecknarna i sitt skapande? Sara Granér, Karolina Bång, Sara Elgeholm och EWK-museets intendent Carina Milde samtalar om androgynitet, transidentitet, maktstrukturer och polyrelationer. Samarr: Nordiskt nätverk för politisk illustrationskonst.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping