Gå direkt till innehåll
I ”Katt People” sätter fotografen Julia Lindemalm fokus på katter och deras människor.
I ”Katt People” sätter fotografen Julia Lindemalm fokus på katter och deras människor.

Pressmeddelande -

​”Crazy cat ladies” på Arbetets museum

Älskad familjemedlem och ratad sommarkatt. Helig och hemlös. I ”Katt People” skildrar Julia Lindemalm vår motsägelsefulla relation till katten. Den 7 juni gästar hon Arbetets museum för att berätta mer om utställningen.

Fotograf Julia Lindemalm har länge undersökt människans relation till djur. Hon har skildrat djurparker i Europa och USA och bland annat fotograferat Joe Exotic, i dag mer känd som ”Tiger King”.

I ”Katt People” sätter Lindemalm i stället fokus på tamkatter och människorna som älskar dem. Människor som har vigt sina liv åt katter. De kallas ibland ”crazy cat ladies”, inte utan förakt.

Men det finns inget crazy i att älska djur, säger Julia Lindemalm.

Kattens status är både hög och låg, från stylad utställningskatt till övergiven sommarkatt. Vår samexistens är minst sagt komplicerad. Kanske är det därför vårt vildaste tamdjur väcker så starka känslor?

Jättekul att äntligen kunna visa Katt People hos oss. Katter är spännande kompanjoner. Är det vi som äger dem eller tvärtom? Under pandemin har de gett sällskap åt många, men katterna kanske mest har undrat varför de inte får vara i fred längre, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Utställningen Katt People visas 4 maj till 14 augusti på Arbetets museum.

Om fotografen

Julia Lindemalm är fotograf, baserad i Malmö där hon arbetar regelbundet för magasin och dagstidningar. Hon är utbildad vid Mittuniversitet och Danmarks journalisthögskola och har utöver fotografi läst kritiska djurstudier på Lunds universitet. I sitt konstnärskap utforskar hon människans relation till djur. Hennes första fotobok ”Katt People”, gavs ut 2017 och året efter kom ”Zoo World”, om fenomenet djurparker. Hennes bilder har vistats på gallerier och museer runt om i Sverige. För sitt arbete tilldelades hon det första Lars Tunbjörk-priset 2016. Hon har även fått författarfondens arbetsstipendium för sina två böcker, vunnit pris i Årets Bild och blivit nominerad till World Press Photos Joop Swart Masterclass.

Pressvisning

Måndag 7 juni kl 10. Plan 7, Arbetets museum. Julia Lindemalm medverkar. Föranmäl gärna till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Pressbilder

www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Visningar för våra besökare

Visningar av utställningen ges den 7 juni kl 12.30, 14.00 och 15.15. Till varje visning finns max 8 bokningsbara platser, men visningarna sänds också live i museets sociala medier.

Kontakt

Sara Grevlund, intendent Arbetets museum

011-231713, sara.grevlund@arbetetsmuseum.se (ej tillgänglig 3-4 juni)

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum

011-231709, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Mårten Mellberg, programansvarig Arbetets museum

011-231723, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping