Gå direkt till innehåll
Statarmuseet i Skåne, Årets Arbetlivsmuseum 2020. Foto: Miriam Preis.
Statarmuseet i Skåne, Årets Arbetlivsmuseum 2020. Foto: Miriam Preis.

Pressmeddelande -

Dags att nominera till Årets Arbetslivsmuseum

Priset Årets Arbetslivsmuseum instiftades 2010 och delas ut av Arbetets museum, Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd, Sjöhistoriska museet och Järnvägsmuseet. Priset är ett sätt att tacka och uppmuntra alla fantastiska människor som tar hand om och bevarar så stora delar av vårt kulturarv.

– Det finns 1500 Arbetslivsmuseer i hela Sverige. Utan det arbetet som läggs ned där hade vi inte haft lika många historier att berätta och inte så många smultronställen att besöka, säger Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum

Arbetslivsmuseernas huvudsakliga inriktning är att ur sina olika perspektiv bevara, bruka, och berätta om industrisamhällets kulturarv. De berättar och levandegör historien genom arbete och vardag, ofta med maskiner och tekniska system i drift, men även om livet vid sidan av arbetet. På så sätt skapas ett möte mellan yrken och metoder, handlag och kunskap, människor och museiföremål. 

– Det kan vara allt ifrån en gruva, en fabrik till en järnväg till ett ångfartyg eller den flygande DC3:an Daisy, säger Helena Törnqvist.

Att det finns en stor bredd skvallrar de tidigare vinnarna om. Bland dem finns Qvarnstensgruvan i Skåne, Skoindustrimuseet i Kumla och Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri. Men också mobila kulturarv som Gotlandståget och Ångaren Trafik.

Ideellt engagemang och långsiktighet premieras

Vem som helst kan nominera ett arbetslivsmuseum, men museet måste finnas i databasen www.arbetslivsmuseer.se. Kriterier som juryn tittar närmare på är följande:

• Stabilitet, långsiktiga strategier • Kunskapsbevarande • Ideellt engagemang • Genusperspektiv • Förmedling/utställningar • Pedagogiskt arbete • Tillgänglighet • Turista på museum • Upplevelse/wow-effekt • Förankring i omvärlden • Fysiskt bevarande

Juryn består av representanter från Arbetets museum, ArbetSam, Statens maritima och transporthistoriska museer. Priset består av en emaljskylt och 25 000 kr. Dessutom visas det vinnande museet upp i en mindre utställning på Arbetets museum.

Det går att nominera till Årets Arbetslivsmuseum fram till 15 augusti 2020. Vinnaren tillkännages under hösten och utmärkelsen gäller nästföljande år.

Mer info  www.arbetetsmuseum.se/arbetslivsmuseer

Tidigare vinnare Årets Arbetslivsmuseum
2020 Statarmuseet i Skåne
2019 The Glass Factory – Glasmuseet i Boda
2018 Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri
2017 Skoindustrimuseet
2016 Gotlandståget
2014 Borgquistska hattmuseet
2013 Ångaren Trafik
2012 Qvarnstensgruvan i Lugnås
2011 Jädraås-Tallås Järnväg
2010 Skebobruks Museum

Kontakt
Helena Törnqvist, intendent och projektledare för Årets Arbetslivsmuseum
Telefon: 011-231726. E-post: helena.tornqvist@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping