Gå direkt till innehåll

Regioner: Kalmar

”Det var inte ett jobb för den som ville vara snygg och ren, men jag älskade det och saknar det fortfarande varje dag." - Sirpa Mäkitalo, svetsare. Foto: Lena Öritsland.

Arvet efter varvsepoken skildras på Arbetets museum

Hur var det att arbeta under varvsepoken i Göteborg? I utställningen "Arven efter varven" får besökarna möta före detta varvsarbetare via berättelser, minnen och porträttbilder. Allt varvas med konstfotografier av de nötta, rostiga redskap och miljöer som blivit kvar efter en svunnen guldålder. Vernissage lördag 10 februari kl. 14.00 på Arbetets museum.

I årets Dokfotosalong på Arbetets museum deltar 35 fotografer, från Skellefteå till Kivik, med sina tolkningar av temat "Osynligt arbete".

Osynligt arbete exponeras i höstens Dokfotosalong

PRESSINBJUDAN | Vad är det osynliga arbetet? Är det de lågavlönade jobben som får samhället att gå runt, det förbisedda hemarbetet eller yrkena som få ens känner till? I årets Dokfotosalong på Arbetets museum ger 35 fotografer sina svar. Den 23 september öppnar utställningen. Välkomna på pressvisning torsdag den 21 september kl. 10.00!

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här "Öppning" av Anders Engström.

De ställer ut bilder om osynligt arbete

I höst ställer 35 fotografer ut på Arbetets museum med bilder kring temat "osynligt arbete". Här är hela listan över årets antagna fotografer!

Kyrkeby bränneri är mer än en producent av dyrbara droppar – det har blivit en samlande kraft i Vissefjärda. "Vi har någonting unikt", säger Göran Persson. Foto: Ida Rådegård

Göran Persson i Vissefjärda är Årets Arbetsmyra

Det började som ett ”kulprojekt”, tanken på att väcka liv i det gamla bränneriet i Kyrkeby. Hade det inte varit för Göran Persson och hans vänner skulle det kanske aldrig blivit av. Nu tilldelas han priset Årets Arbetsmyra för sitt arbete med Kyrkeby bränneri.

Den 5 juli debatteras det rörliga kulturarvets framtid i Almedalen. På bilden: Ångfartyget "Trafik" i Hjo. Foto: Bo Oxenstjärna.

Trots riksdagens stöd – rörligt kulturarv fortfarande utan skydd

I Sverige finns en skattkista full av historiska transportmedel: flygplan, veteranbilar, ånglok, fartyg och mycket mer. Men det rörliga kulturarvet saknar helt lagskydd, något som Transporthistoriskt Nätverk vill ändra på. Den 5 juli debatterar organisationen med riksdagspolitiker i Almedalen. 

Hur startar man ett torvmuseum? Sven Gustavsson har svaret. Foto: Ida Rådegård

Sven i Emmaboda är Årets Arbetsmyra

På Torstamåla torvmuseum i Småland möts natur och kultur i en unik fabriksmiljö. Sven Gustavsson beskrivs som själva motorn bakom förvandlingen av den nedlagda torvfabriken. Nu utnämns han till Årets Arbetsmyra av Arbetets museums vänförening.

I utställningen kommer du nära EWK:s originalbilder och kan följa vägen från blyertsskiss till kraftiga linjer med reservoarpennan.

Satirtecknare väljer högaktuella EWK-favoriter

Ewert Karlsson – mer känd som EWK – är en av få satirtecknare vars bilder har stått emot tidens tand. Karin Sunvisson, satirtecknare och vinnare av EWK-priset 2019, har valt ut 12 EWK-original som är högaktuella än idag. Med start 16 juni visas de på Arbetets museum.

Statarmuseet i Skåne, Årets Arbetlivsmuseum 2020. Foto: Miriam Preis.

Dags att nominera till Årets Arbetslivsmuseum

Statarmuseet i Skåne fick utmärkelsen för i år. Tidigare har bland annat Skoindustrimuseet, Gotlandståget och Ångaren Trafik fått priset. Nu är det dags att nominera till Årets Arbetslivsmuseum 2021!

Sveriges finalbidrag (bilden) i Women Cartoonists International Award är signerat Karin Sunvisson, vinnare av EWK-priset 2019.

Satiriker krossar glastaket i ny utställning

Den 16 juni slår Arbetets museum upp dörrarna för en världshändelse inom internationell politisk illustration! Missa inte utställningen Med pennan genom glastaket – Women Cartoonists International Award. Pressvisning 16 juni kl. 10.00.

I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter. Foto: Peter Holgersson

Arbetets museum öppnar 16 juni

Den 16 juni öppnar Arbetets museum portarna för besökare igen. Museet har anpassat verksamheten för att kunna ta emot besökarna på ett tryggt sätt, utan vernissager eller andra folktäta evenemang. I sommar bjuder museet på både nya utställningar och småskaliga familjeaktiviteter.

Thomas H Johnsson har rest genom landet med sin Hasselbladskamera och gestaltat ett Sverige i radioskugga. Foto: Thomas H Johnsson.

Ekon från landsbygden i Swedish Blue I

Den 7 mars 2020 öppnar Thomas H Johnssons fotoutställning Swedish Blue I på Arbetets museum i Norrköping. Välkommen på pressvisning 5 mars kl. 10.00!

Utställningen "Möt blicken" öppnar på Arbetets museum den 14 mars. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Möt blicken som utmanar reklamvärlden

Fotograf Emilia Bergmark-Jiménez bryter normer inom kommersiellt fotografi. I utställningen ”Möt blicken”, som öppnar på Arbetets museum den 14 mars, tar hon oss med på en fotografisk resa genom sina kommersiella, konstnärliga och dokumentära projekt. Alla med samma mål – att ge plats åt människor som sällan får synas på bild. Välkomna på pressvisning 12 mars!

Lilla Arbetets öppnar till höstlovet 28 oktober. Foto: Peter Holgersson

Stor barnsatsning öppnar till höstlovet

Lilla Arbetets – där har ni namnet på Arbetets museums nya utställning för barn och familj. Utställningen är en fantasifull lekmiljö där barn och vuxna tillsammans kan utforska, känna, se och höra. Intill utställningen kommer det finnas matsäcksrum, garderob, skötbord och barnvagnsparkering. Tanken är att hela våningsplanet ska bli en mötesplats för både skolor och barnfamiljer i Norrköping.

Utställningen Rösträtt för kvinnor är baserad på Sara Telemans bok med samma namn. Illustration: Sara Teleman.

Rösträttsjubileum uppmärksammas med ny utställning

Den 24 maj 1919 tog Sveriges riksdag beslut om allmän och lika rösträtt för kvinnor. Lagom till hundraårsjubileet öppnar utställningen Rösträtt för kvinnor, med illustration och text av Sara Teleman, på Arbetets museum i Norrköping. Välkomna på pressvisning 14 juni!

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping