Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Digert höstprogram på Arbetets museum

Hösten 2005 blir en intensiv tid på Arbetets museum i Norrköping. Under perioden augusti till november invigs inte mindre än sju nya utställningar. Varje tisdagskväll anordnas OM -diskussionsforum samt filmvisningar i anknytning till utställningarna. Museet bidrar även med ett stort arrangemang under Kulturnatten 2005 den 24 september. I Strykjärnet, en prisbelönt byggnad från 1917 ryms 7000 m2 museum. Här samlas inga föremål, däremot många minnen och berättelser. Det breda utbudet av utställningar gynnar museets strävan i att nå dess mål som består i att skildra kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. -Hösten är en intensiv period då en stor publik besöker våra utställningar och övriga arrangemang. Det gör naturligtvis att vi anstränger oss ytterligare för att kunna presentera ett digert utställningsprogram som behandlar många aktuella ämnen, säger Therése Eklöf, informationschef på Arbetets museum. Under hösten öppnar sju nya utställningar på museet. Två av dessa väntas bli stora publikdragare. Jag vill att du skall veta av fotograf Ulla Lemberg skildrar kvinnor och barns situation runt om i världen. Smaka vår läckra Pizza, en egenproducerad utställning i samarbete med Hotell och Restaurangfacket, tar med besökaren på en resa genom den svenska pizzan och pizzerians land. Under hela hösten visas även museets egenproducerade utställning Normen skaver - på jobbet är väl alla hetero..? som utmanar heteronormen på arbetsplatserna och samhället som stort. - Arbetets museum vill verka för kommunikation och erfarenhetsutbyte mellan människor. Detta gör vi genom att visa mångfacetterade utställningar som kan utgöra en plattform för samtal och möten, fortsätter Therése Eklöf. För att skapa denna mötesplats arrangerar Arbetets museum i samarbete med olika organisationer tematiska OM - kvällar på tisdagar där publiken har möjlighet att möta inbjudna gäster och föra samtal kring de ämnen utställningarna berör. I höst kommer man bland annat visa internationell bio på temat Pizza (Migramovies), debattera föräldraskapets villkor i dagens moderna samhälle och erbjuda en inblick i arbets- och vardagslivet för en person med diagnosen Damp (Ord och inga visor). OM - kvällarna inleds den 23 augusti med en debatt på ämnet feministisk överlevnad där författarna till boken Ta betalt, Johanna Palmström och Moa Elf Karlén, deltar (Flicka). I likhet med tidigare år bidrar Arbetets museum, i samarbete med Crescendo, även i år med ett stort arrangemang under Kulturnatten 2005 som går av stapeln den 24 september. På alla sju våningar spelar lokala band och visas film, under dagen har dessutom Ulla Lembergs utställning Jag vill att du skall veta vernissage. HÄMTA PRESSBILDER: finns att hämta på www.arbetetsmuseum.se ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef, tel 011-23 17 09, mobil 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping