Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

E-Wasteland

Den 8 januari öppnar utställningen E-Wasteland av den brittiska fotografen Sophie Gerrard på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen består av en serie porträtt och miljöbilder tagna på återvinningsstationer runt om i Indien. Årligen genereras 20-50 miljoner ton elektroniskt avfall i Europa och USA. Det är gamla datorer, mobiltelefoner, batterier, kablar, kameror och annan elektronisk utrustning som lämnas till förbränning men också skeppas, illegalt, till Indien och andra utvecklingsländer för återvinning. Indien har på kort tid blivit ett av världens största mottagarland av elektroniskt avfall. Eftersom det går att utvinna metaller som koppar, guld och tenn ur avfallet är det åtråvärt. En rad mindre återvinningsföretag har uppstått som erbjuder arbetstillfällen till ett flertal människor. Men avfallet är mycket giftigt för både människor, djur och natur och skapar stora problem med sjukdomar och nedsmutsning av naturen. Under en månad 2006 reste fotograf Sophie Gerrard runt i Indien och dokumenterade hur det växande problemet påverkar de små samhällen där det elektroniska avfallet tas om hand. Det är första gången utställningen visas i Sverige. Om fotografen Sophie Gerrard är född 1978 i Storbritannien och arbetar i London. Hon avslutade sin masterutbildning i fotojournalistik och dokumentärfotografi vid London Collage of Communication 2006. Hon har rest och fotograferat i Indien, Asien, Australien, Europa och Storbritannien. Projektet E-Wasteland har belönats med flera fotopriser, däribland Magenta Foundation Flash Award 2007. PRESSVISNING: enligt överenskommelse under tisdag 8 januari. Kontakta intendent Kerstin Ullström Elam, se nedan. VERNISSAGE: tisdag 8 januari kl 18. Fotograf Sophie Gerrard medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 8 januari-2 mars 2008 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping