Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

El camino - pilgrimsvandring till Santiago de Compostela

Den 20 september invigs utställningen El camino av fotograf Åke Mokvist. Han har varit ute på pilgrimsvandring till Santiago de Compostela och träffat några av de hundra tusen människor som varje år ger sig ut på vandring.

Senast Åke Mokvist ställde ut på Arbetets museum var 1999 med utställningen De ovanliga. Utställningen blev mycket uppskattad och sågs av en stor publik på museet. Fotoboken med samma namn blev en lika stor framgång.

Nu är Åke Mokvist tillbaka på Arbetets museum med utställningen El camino. Han har dragit på sig vandrarkängorna och vandrat längs El camino och mött människor som av olika anledningar gett sig ut på pilgrimsvandring. Visst finns det riktiga pilgrimer även idag som av religiösa skäl eller för att sona något brott vandrar leden, men de flesta vill bara lämna sin sönderstressade tillvaro för ett tag.

Utställningen skildrar den franska vägen från St. Jean-Pied-De-Port över Pamplona, Burgos och Leon. I ett 80-tal bilder får besökaren se det som vandrarna upplever längs vägen - vedermödorna, mötena med ortsbefolkningen och naturen.

I anslutning till utställningen arbetar Åke Mokvist också med reportageboken El camino Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Boken ges ut på Gullers förlag under hösten.

Om fotografen
Åke Mokvist är frilansfotograf och journalist. Han har arbetat för tidskrifter som Dagens Arbete, Vår Bostad och tidningen Vi och har givit ut ett tiotal böcker. Hans senaste utställning var Arktiskt ljus. Åke Mokvist är född 1944 och bosatt på Tjörn.

Om pilgrimsvandring
Ända sedan 800-talet har Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela varit ett viktigt mål för pilgrimer från hela världen. En av de första svenska pilgrimerna var den heliga Birgitta som tillsammans med sin make Ulf Gudmarsson vallfärdade 1341-1342. Vandringen är 80 mil och man måste minst vandra de sista 10 milen för att få ut sitt pilgrimsdiplom.

PRESSVISNING: torsdag 18 september kl 13.
VERNISSAGE: lördag 20 september kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 20 september 2008-25 januari 2009
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Åke Mokvist, fotograf, 0304-67 00 51

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping