Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EWK möter Robert Nyberg - ny temautställning i EWK-museet

Den 5 juni öppnar temautställningen Född flexibel i EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping. Robert Nyberg möter EWK i sommarens temautställning. Två tecknare som skickligt kommenterar samhället och alltid står på den lilla människans sida.

Båda kännetecknas av att med otrolig skicklighet kunna göra träffsäkra kommentarer till samhället med människan i fokus. I Roberts bilder visas ofta hur den lilla människan kommer i kläm eller känner sig vilseförd i samtal med människor som har makt.

Med deras gemensamma skarpa blick har de en förmåga att se och skildra situationer som berör den enskilda individen. I deras bilder finns ett starkt socialt och medmänskligt engagemang. Bilderna är trots sitt allvar fulla av humor.

Vi vill i utställningen visa två politiska illustratörer vars bilder kommunicerar på olika sätt. EWK och Nyberg delar sitt starka engagemang för den lilla människan men där EWK väljer att nästan uteslutande kommentera ämnet i bilder helt utan text så fångar Robert Nyberg problematiken med sina korta och mycket träffsäkra texter.

Robert Nyberg är född 1956 och bor i Farsta, Stockholm. Han har i mer än 20 år arbetat på heltid som tecknare. Han upptäcktes av Kommunal 1993 och är välkänd för sina runda bilder för Kommunal som han skapat åt fackförbundet. Han har även tecknat vykort åt Kommunal som spridits i miljonupplagor.  Han tecknar även för annan fackpress och för Aftonbladet där han återses varje vecka med Vilgot på Arbetslinjen. Robert Nyberg har varit med och grundat Satirarkivet.se, illustrerat ett stort antal böcker och gett ut egna samlarverk.  www.robertnyberg.nu

Om EWK och EWK-museet
EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst är beläget på plan 3 i Arbetets museum i Norrköping. Här finns en permanent utställning om tecknaren Ewert Karlsson (1918-2004), mer känd under signaturen EWK. I ett särskilt galleri visar vi bilder ur den samling på nära 2000 teckningar som finns i vårt arkiv. EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet, LRF och Söderköpings kommun har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.

PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping