Gå direkt till innehåll
​EWK möter Tanzania

Pressmeddelande -

​EWK möter Tanzania

26 april öppnar vi dörrarna till vår nya utställning EWK möter Tanzania. Genom de sex politiska satirtecknarna Francis Bonda, James Gayo, Abdul Kingo, Masoud Kipanya, Irene Manyama och Nathan Mpangala introduceras en del av den afrikanska kontinenten vi sällan möter i vår mediabevakning. Istället för att betrakta på avstånd får vi här en direkt inblick i det tanzaniska samhället genom humoristiska gestaltningar av manschauvinism och stora organisationers enträgna kamp att pressa ner sina ”goda” projekt i halsen på byborna. Men såsom satir är världen över finns det allvarliga anslaget även här. Fattigdomen skriker tyst i mörkret och rädslan övermannar den höggravida kvinnan som befinna sig miltals bort från läkare. Känslor ingen av oss har svårt att förstå och relatera till.

- Politisk satir har inte funnits särskilt länge i Tanzania. De tidigaste tecknarna figurerade i pressen på 1960-talet. Men ju närmare vår tid vi kommer desto mer slagkraftig blir satiren. Men i Tanzania, såsom många andra platser i världen, är det inte självklart att alla tecknare får sina bilder publicerade, berättar Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum.

Samtidigt som den tecknade satiren växer fram börjar Edward Tingatinga måla sina färgstarka skildringar med cykellack på masonit. Inspiration till sina motiv hämtade han från de traditionella sätten att dekorerera sina hyddor som påträffas särskilt i södra delen av Tanzania där Edward Tingatinga föddes. Inom tingatinga finns en stark bildtradition. De motiv av människor och djur som Edward målade har fortsatt att återskapas och även utvecklas inom ramen för Tingatinga Arts Co-operative Society i Dar es Salaam. De tingatingakonstnärer vi möter i utställningen är förutom Edward Tingatinga även Rubuni, Issa, Ally, Amonde samt Daudi (1969-2015), Edwards son, och Agnes, Edwards systerdotter.

Sverige har i decennier haft en tät relation med Tanzania och det är genom Tanzaniakännaren och Kolmårdsbon Marianne Nilsson Wallin vi fått kontakterna med Nationalmuseet och House of Culture i Dar es Salaam. Utställningen är även ett möte arrangerat genom Sauda Simba, projektledare vid Nationalmuseet och House of Culture och direktör för Trinity Promotions Ldt.

Utställningen består av ett 30-tal satirteckningar samt åtta tingatingamålningar inlånade av Marianne Nilsson Wallin.

Utställningen visas 26 april–3 oktober 2016 och är ett samarbete mellan Arbetets museum och Trinity Promotions Ltd., National museum and House of Culture i Tanzania och Marianne Nilsson Wallin samt The Swedish Association of Friends of the National Museum and House of Culture in Dar es Salaam.

PRESSINBJUDAN

Media inbjuds till pressvisning tisdagen den 26 april, kl 17.30. Då finns Mr Andy Mwandembwa, Tanzanias ambassad, på plats för att lite senare även inviga utställningen.

KONTAKT

Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum, 073 357 17 15.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping