Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EWK-museet presenterar Dotterbolaget - ett feministiskt seriekollektiv

Den 6 februari invigs den tredje temautställningen i EWK-museet på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen Välkommen till Dotterbolagets perversa verksamhet fokuserar på vad de nya kvinnliga serieskaparna tillför i nya perspektiv på samhället, seriekaraktärer och uttryck.

PRESSVISNING: fredag 5 februari kl 11.
Karolina Bång, Karin Casimir Lindholm, Sara Elgeholm och Lisa Ewald från Dotterbolaget medverkar.

Den politiska illustrationskonsten är en genre som genomgår stor förändring, och som numera även inkluderar politiskt kommenterande tecknade serier. Samtidigt utmanas den manliga struktur som tidigare dominerat seriebranschen av att alltfler kvinnor etablerar sig som serieskapare. Men fortfarande är de flesta förläggare, redaktörer och lärare på svenska serietecknarskolor än så länge män. Det påverkar naturligtvis vilka serier som ges ut och vilket innehåll de har.

Dotterbolaget är ett feministiskt seriekollektiv som bildades i Malmö 2005. Gruppen fungerar både som en social arena och ett professionellt nätverk där medlemmarna istället för att konkurrera om uppdrag samarbetar och stöttar varandra. Gruppen ger också regelbundet ut ett fanzine, håller workshops i serieteckning och deltar i utställningar.

I utställningen Välkommen till Dotterbolagets perversa verksamhet medverkar serieskaparna:
Fanny Bystedt, Karolina Bång, Karin Casimir Lindholm, Karin Didring, Sara Elgeholm, Lisa Ewald, Sara Granér, Sara Hansson, Pia Johansson Goldmann, Helena Jäderberg, Louise Lange, Sofia Olsson och Lisa Sjöblom.

VERNISSAGE: lördag 6 februari kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 februari–30 maj 2010
PRESSBILDER: finns för påsikt på www.arbetetsmuseum.se under Press/Pressbilder. Kontakta Felicia Eriksson för högupplösta bilder, se nedan.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller
Kerstin Ullström Harris, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.harris@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping