Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EWK-museum invigs på Arbetets museum i Norrköping

Äntligen får tecknaren Ewert Karlsson, mer känd under signaturen EWK, ett eget museum.
Den 1 april inviger Centerpartiets ledare Maud Olofsson EWK-museet Centrum för politisk illustrationskonst på Arbetets museum i Norrköping. Det nyöppnade museet firas under fyra dagar, 2-5 april, med olika aktiviteter för både barn och vuxna.


I EWK-museet får besökaren lära känna personen och tecknaren EWK och följa hans väg från uppväxten i Mogata till publicering i tidningar som New York Times. I ett särskilt EWK-galleri ges besökaren möjlighet att bekanta sig med EWK:s verk, och i tillfälliga temautställningar visas verk av andra illustratörer, tillsammans med eller inspirerade av EWK:s bilder. Den första temautställningen tar upp frågan om vad politisk illustrationskonst är. Bilder ur EWK:s produktion visas tillsammans med verk av de idag verksamma illustratörerna Riber Hansson, Helena Lindholm, Love Antell och Karin Sunvission.

EWK-museet ska bli ett centrum för politisk illustrationskonst med inriktning på både nationellt och internationellt samarbete med satiriska och politiska tecknare och illustratörer. I museet finns också ett arkiv där ca 2000 verk av EWK har deponerats. Arkivet kommer att vara öppet för forskning.

EWK-museet har möjliggjorts genom en donation från Centerpartiet. Aftonbladet och LRF har också bidragit med medel för museets uppbyggnad.

Om EWK
EWK är en av Sveriges mest kända politiska tecknare. Ewert Karlsson (1918-2004) föddes på gården Rävbrinken i Mogata socken, numera i Söderköpings kommun. Han utbildade sig till rättare och ägnade sig åt jordbruk. Tecknandet fanns med från barnsben och 1951 gick en dröm i uppfyllelse när han etablerade sig som professionell tecknare i Stockholm. Mest känd är han för sina politiska teckningar i Aftonbladet och Tidningen Land. Konstverk som Moder Jord och EWK:s menageri med svenska politiker i djurskrud har gjort honom känd i både Sverige och världen. Vid flera tillfällen har EWK belönats med priser i sin genre. Urval av hans teckningar har visats på många utställningar i Sverige och han är också representerad på ett antal museer i skilda delar av världen.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent EWK-museet, 011-23 17 15, 0733-57 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping