Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EWK ­– politisk tecknare i världsklass

En stor utställning med EWK:s teckningar kommer under sommaren att visas på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen är retrospektiv och innehåller flera av de klassiska teckningar som gjort EWK berömd både i Sverige och i övriga världen. Verk som Moder Jord, Mao och EWK:s menageri där han tecknat de svenska partiledarna som djur finns med. Dessutom verk där hans engagemang för miljö och jämställdhet kommer fram. Utställningen öppnar den 26 maj och invigs av Centerns fd partiledare Karin Söder. Under snart ett år har museet, via Acessmedel, inventerat och systematiserat tecknaren EWK:s efterlämnade alster. Syftet med projektet är göra samlingen digitalt sökbar och tillgänglig för bland annat forskning. I projektet ligger också en förberedelse för ett eventuellt övertagande av samlingen. Museet har gjort en ansökan till kulturdepartementet om medel för att knyta ett EWK-museum till Arbetets museum. I väntan på besked om ett museum blir verklighet visar Arbetets museum under sommaren en stor utställning med EWK:s teckningar. Det är ungefär 120 stycken teckningar, de flesta originalteckningar, som ska visas på plan 3. Det är inte första gången Arbetets museum visar EWK:s satirer. Första gången var för nästa exakt tio år sedan. Då visades ett 20-tal bilder i Laxholmskällaren. Utställningen ingick i en serie satirutställningar. EWK, Ewert Karlsson, (1918-2004) växte upp i Mogata socken utanför Söderköping. Han utbildade sig vid Mora lantmannaskola och arbetade som förman på Tåby gård. Tecknande lärde han sig via en korrespondenskurs och idogt tecknande på fritiden. Det var genom Bondeförbundets presstjänst och LRF-tidningen, numera Land, som EWK fick tillräckligt med uppdrag för att kunna överge bondelivet och 1951 flytta till Stockholm för att bli professionell tecknare. Förutom att kontinuerligt leverera politiska teckningar till Aftonbladet och Land, illustrerade EWK böcker och försåg tidningar över hela världen med politisk satir. Tre gånger blev han utsedd till världsmästare i sin genre. PRESSVISNING: torsdag 24 maj kl 10. Ulrika di Martini som inventerat samlingen medverkar. VERNISSAGE: lördag 26 maj kl 14. Centerns fd partiledare Karin Söder inviger utställningen UTSTÄLLNINGSPERIOD: 26 maj - 26 augusti 2007 PRESSBILDER: finns inom kort att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Ulrika di Martini, ansvarig för inventeringen, 011-23 17 32, ulrika.dimartini@arbetetsmuseum.se, Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping