Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Film + Samtal i Norrköping

För åttonde gången i rad arrangeras filmfestivalen Makt och Rättvisa runt om i Sverige. Även i Norrköping kommer intressanta och tankeväckande filmer visas under tiden 28- 31 mars 2006. Filmer som skildrar Sverige och världen, spel- och dokumentärfilmer som öppnar dörren till de samtal som följer visningarna. Filmfestivalen genomförs i Norrköping genom ett samarbete mellan ABF, Arbetets museum, Harlekinen, Linköpings Universitet och LO- facken i Norrköping. Arrangörerna bjuder in till pressträff den 3 mars kl 11.30 på Arbetets museum. I samband med varje filmvisning genomförs ett efterföljande samtal med publiken och inbjudna gäster som har sakkunskap i det ämne som respektive film berör. Vissa av filmerna kommer även att visas på dagtid för skolklasser. - Vår strävan med filmfestivalen är att vi skall få igång samtal om dessa viktiga ämnen som berör många i samhället men ändå ofta hamnar i skymundan, berättar Johan Karlsson på Bio Harlekinen. Under filmfestivalen kommer fyra filmer att visas; De bortglömda Arbetets museum 28/3 kl 13.00 och 18.00 Om utsatta kvinnor. Samtal med Catrine Nilsson och Rose Grant från Tjejer i Fokus, ett EFS projekt inom Sensus Studieförbund, samt Sofia Kuno, projektledare Gretaprojektet inom Stadsmissionen Linköping. Controlroom Arbetets museum 29/3 kl 18.00 Om medias bild av Irakkriget. Samtal med Erik Berggren från Arbetslivsinstitutet Norrköping och Mike Jarmon, Linköpings Universitet. Barnet Bio Harlekinen 30/3 kl 13.00 och 18.00 Om unga människor vid sidan av arbetsmarknaden. Samtal med Robert Stafstedt från Ungdomsvägvisaren, Norrköpings kommun. Bullshit Fröbelhuset 31/3 kl 18.00 (i samband med invigningen av Östergötland Social Forum) Om global rättvisa. Samtal med Anika Agebjörn från Linköpings Universitet, författare till boken ”Grundkurs i globalisering – sänkt pris kort atum”. PRESSTRÄFF: Arbetets museum 3 mars kl 11.30 Lokal: Änglamark FULLSTÄNDIGT PROGRAM: presenteras vid pressträffen samt därefter på www.maktochrattvisa.se FÖR MER INFORMATION: Bio Harlekinen, Johan Karlsson, 011- 15 26 50 johan.karlsson@norrkoping.se ABF, Roger Källs, 011-21 13 00 roger.kalls@abf.se Arbetets museum, Therése Eklöf, 011-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se Linköpings Universitetet, Mike Jarmon, mikejarmon@excite.com LO – facken Norrköping, Camilla Carlsson, camilla.carlsson@coopcenter.org

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterade event

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping