Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Finansminister Anders Borg invigde idag Industriland – när Sverige blev modernt på Arbetets museum i Norrköping

Idag öppnade den i särklass största satsning som gjorts på Arbetets museum: Industriland – när Sverige blev modernt. Med utställningen vill museet ge den historiska bakgrunden till skapandet av välfärdslandet och industrinationen Sverige. Fokus är perioden 1930-1980. Under denna period uppfanns begrepp som folkhem, samförstånd och demokratisk design, och grunden lades för den bild av Sverige som finns än idag. Finansminister Anders Borg invigde utställningen, och under dagen medverkade bland annat förre statsministern Ingvar Carlsson som tillsammans med författaren Majgull Axelsson förde ett samtal kring epoken 1930-1980. Musikjournalisterna Kersti Adams-Ray och Stefan Wermelin kåserade och gav smakprov på musiken som var populär då. I utställningen Industriland – när Sverige blev modernt varvas enskilda personers minnen och berättelser med fakta kring ekonomisk utveckling och politiska beslut från perioden. I olika temarum behandlas frågor kring bland annat boende, arbete, fritid, barn och ungdom, konsumtion, entreprenörskap, drömmar och visioner. I utställningens biografsalong rullar journalfilmer, reklamfilmer och dokumentärfilmer från tiden. För första gången i museets historia har man gjort en föremålsinsamling bland allmänheten. Människor har skänkt föremål som kännetecknar perioden – både vardagsföremål och arbetsredskap - som fått dem att känna sig moderna eller som betytt mycket. Föremålen kommer att cirkulera runt i utställningen på ett 160 m långt löpande band. De ca 1 300 arbetslivsmuseer som finns runt om i landet finns också representerade i utställningen. Det är på dessa museer som den svenska företags- och industrihistorien i hög grad berättas idag. Utställningen kommer att visas under fem år och är ett samarbete med näringslivet, fackföreningsrörelsen, forskare och arkiv. På museets hemsida, www.arbetetsmuseum.se, finns under Presstjänst fler pressmeddelanden och pressbilder från utställningen. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se Niklas Cserhalmi, projektledare, tel 011-23 17 03, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se Torsten Nilsson, projektledare, tel 011-23 17 26, torsten.nilsson@arbetetsmuseum.se Ann-Sofie Axelsson, producent, 0733-76 45 34, 011-23 17 25, ann-sofie.axelsson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping