Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

FOKUS: Funktionshinder

15 DECEMBER 2005- DECEMBER 2006 Med början den 15 december 2005 visar Arbetets museum under ett års tid olika utställningar under temat FOKUS: Funktionshinder. Först ut i serien av fem utställningar är Tänk om - berättelser om funktionshinder. Denna utställning kommer att visas under hela 2006 och fungera som ett nav för FOKUS: utställningarna. Museet väljer att arbeta kring tillgänglighet som en demokratisk fråga eftersom detta inte bara berör fysisk miljö utan även möjligheten till kommunikation och mänskligt bemötande. Innehållet i Tänk om har utformats av experter inom områden handikappsfrågor och representation. En del av dessa experter lever själva som funktionshindrande, medan andra är forskare med specialinriktning på funktionshinder. I utställningen berättar 15 personer om sina liv som funktionshindrade. Berättelserna är uppbyggda kring fem teman; Identitet, Exil, Arbete, Vardag och Motstånd. Under året kommer hela utställningslokalen att fungera som en mötesarena där museet bjuder in gäster som har egna erfarenheter kring tillgänglighetsfrågor till speciella visningstillfällen och programarrangemang. Man kommer även att satsa på övriga program för allmänheten. - Arbetets museum skall vara en mötesplats för alla, en vision som vi inte alltid lyckas nå upp till idag. FOKUS: Funktionshinder är en del av vårt eget utvecklingsarbete gällande tillgänglighet samtidigt som vi kan ta upp dessa viktiga frågor till diskussion och arbeta mot diskriminering och fördomar, säger Annelie Egelin Tärning, lektor på Arbetets museum och projektledare för FOKUS: Funktionshinder. Tänk om innehåller bilder, foton och inspelade intervjuer. Utställningen är utformad för att vara så fysiskt tillgänglig som möjligt för alla och använder designmässigt tillgängligheten och bristen på densamma som tema. Vissa partier är utformade på ett sätt som skall ge icke funktionshindrade en upplevelse av otillgänglighet. Syftet med FOKUS: Funktionshinder är att spegla, diskutera och ifrågasätta normativa frågeställningar kring normalitet och avvikelse. Under 2006 kommer ytterligare fyra utställningar att visas på temat: En särskild utställning om särskilda barn, Våga synas, Syskon och Måndagar på egna ben. Arbetets museum samarbetar i projektet med Norrköpings kommuns kommunala handikappråd, De Handikappades Riksförbund (DHR) och Handikappföreningarnas Samarbetsorgan (HSO). PRESSVISNING: torsdag 15 december kl 10 OBS! Kombinerad pressvisning och öppnande av utställningen. Elever från en skola i Norrköping provkör utställningen och Emma Johansson, ungdomssekreterare vid Norrköpings Kommun Vård och omsorgs kontor, introducerar. ÖPPNANDE: torsdag 15 december kl 10 UTSTÄLLNINGSPERIOD: 15 december 2005 – december 2006 FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se , Annelie Egelin Tärning, lektor och projektledare, tel 011-231704, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterade event

FOKUS: Funktionshinder

Tid 15 December 2005 00:00 – 15 December 2006 00:00

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping