Gå direkt till innehåll
Helena Törnqvist och Magdalena Åkerström arbetar på Arbetets museum med att stötta arbetslivsmuseer.
Helena Törnqvist och Magdalena Åkerström arbetar på Arbetets museum med att stötta arbetslivsmuseer.

Pressmeddelande -

​Fortsatt stöd för Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer

Idag fick vi det efterlängtade beskedet – Regeringen bidrar med en miljon kronor för att Arbetets museum ska kunna fortsätta driva Kunskapscentrum för landets 1 500 arbetslivsmuseer.

Arbetets museum har under tre års tid drivit Kunskapscentrum med syftet att erbjuda kurser och andra stödjande insatser för att stärka landets ca 1 500 arbetslivsmuseer. Det var dåvarande Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som anslog medel för driften under 2014, 2015 och 2016, och nu har medel beviljats även för 2017.

Under hösten har Arbetets museum fått ta emot ett massivt stöd från samarbetspartners och enskilda museer i hela landet.

- Vi har under hösten fått in närmare 300 underskrifter från museer och andra organisationer som visat på det fortsatta behovet av Arbetets museum som en sammanhållande länk och motor i arbetet med att utveckla landets arbetslivsmuseer, berättar Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.

Arbetet med att sätta kursprogram och andra aktiviteter för det kommande året kan nu ta fart på allvar.

- Vi tänker oss en fortsatt satsning på kurser, till exempel Museiskolan med inriktning på museiutveckling, och vi vill också lyssna till vilka specifika behov, åsikter och önskemål arbetslivsmuseerna själva har.

Vi är tacksamma för allt stöd som ges till arbetslivsmuseerna, som till största delen är ideella verksamheter och som bevarar en omfattande del av vårt industriarv. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping