Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Foto om nomadliv i dagens Turkiet på Arbetets museum i Norrköping

Familjen Den 6 november öppnar utställningen Familjen av fotograf Stefan Bladh på Arbetets museum i Norrköping. Det är höstens sista utställning på Hyllan, museets lilla fotogalleri. Stefan Bladh skildrar en turkisk nomadfamilj som trots sin utsatta situation har en stark glädje och sammanhållning, en nödvändighet för existens. Stefan Bladh har under fem år följt familjen Kaplan. Mamma Ayse och pappa Hüssein med sina tio barn lever ett kringflackande liv och flyttar till nya platser i Turkiet beroende på säsong. Familjen kallar sig Abdaler, en minoritetsgrupp i samhällets utkant. Deras situation är i många avseenden problematisk, både ekonomiskt och socialt. Allt de äger är sina kläder, några kastruller och mattor att sova på. - När jag träffade dem för första gången bodde de under en motorvägsbro i en förort till Istanbul, berättar Stefan Bladh. Barnen står för den största delen av inkomsterna. När de inte går i skolan arbetar de sex dagar i veckan utmed de långa infartsvägarna. De tvättar bilrutor, säljer näsdukar och tigger. Dagens inkomster går till kvällens måltid, ofta bestående av bröd, soppa och ris. Om Stefan Bladh Stefan Bladh är frilansfotograf med bas i Stockholm och Istanbul. Han är knuten till Bildbyrån Silver. Han arbetar i en dokumentär tradition med både reportage/bildjournalistik samt med egna projekt. Stefan drivs av att ständigt röra sig i nya miljöer för att försöka förstå samtiden. Återkommande teman är fattigdomsproblematiken och människans villkor i vår allt mer globaliserade värld. Bland uppdragsgivarna finns Svenska Dagbladet, Sida, Global Reporting m.fl. PRESSVISNING: under tisdag 6 november efter överenskommelse med Kerstin Ullström Elam, se nedan. VERNISSAGE: tisdag 6 november kl 18. Fotograf Stefan Bladh medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 november-6 januari 2008 PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod behövs. FÖR MER INFORMATION: Kerstin Ullström Elam, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se eller Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping