Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fotografer tolkar Tranströmer

Nobelpristagaren Tomas Tranströmers bildrika poesi har inspirerat till Arbetets museums nya utställning Se Tranströmer. Här visar 20 fotografer visuella tolkningar av texter som de själva har valt.

Bilderna är både föreställande och abstrakta. Människor, natur och stad bildar motiven. Några fotografer har ovetande om varandra valt samma text. Vid sidan om varje foto finns dikten som varit utgångspunkten för bilden.

Fotografen Lisa Thanner fångade Preludier II i två ungdomars gemensamma lyssnade. Ett foto på en kvinna som hela sitt liv levt på flykt men nu fått uppehållstillstånd blev fotografen Joakim Roos tolkning av dikten Madrigal. Fotografen Nicklas Elmrin läste Romanska bågar och såg poesin i en man som pustar ut efter att ha vandrat i St Peterskyrkans tunga trappor. 

  - ­Poesi och bilder är släkt med varandra i många avseenden. Tomas Tranströmers dikter ger i sin skenbara enkelhet ofta en fördjupad bild av livet. Bilden eller känslan som uppstår hos läsaren ger möjlighet till flera infallsvinklar, säger Mikael Ringlander, präst och tidigare pressfotograf som tog initiativ till utställningen och själv deltar med en bild. 

Utställningen på Arbetets museum arrangeras av de 20 fotograferna i samarbete med Se Människan/Svenska kyrkan, Albert Bonniers Förlag och Bok & Bibliotek.

Utställningen visas 14 juni – 7 september.

Högupplösta pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se under press.

PRESSVISNING

Tid: 12 juni kl 13.00  OBS! Tiden

Var: Arbetets museum i Norrköping, plan 7

Medverkande: Annelie Egelin Tärning, Arbetets museum, Mikael Ringlander, Svenska kyrkan

FÖR MER INFORMATION:

Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum, tel: 073-357 17 15, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

Mikael Ringlander, präst och projektledare Kultursamverkan Svenska kyrkan, 031-771 3056,

mikael.ringlander@svenskakyrkan.se

Sofie Lycksell, kommunikationschef, Arbetets museum, tel: 070-828 05 03, sofie.lycksell@arbetetsmuseum.se

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.


Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping