Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fotostudenter tolkar etnicitet på Arbetets museum

Fotostudenters egna fria tolkningar av begreppet etnicitet visas i utställningen Define me som öppnas på Arbetets museum 26 april.

Bilderna är ett resultat av ett nyligen påbörjat samarbete mellan museet och yrkeshögskoleutbildningen Fotograf för reklam och magasin vid Gamleby folkhögskola. Utställningen har stor bredd och spänner över många olika ämnen, allt från feminism och fred till utseende och yrke. Totalt 28 bilder visas upp. En del studenter har valt att göra sin tolkning utifrån personliga erfarenheter och upplevelser medan andra utforskat och speglat andras levnadsätt och historier. I det fotografiska arbetet har andra närliggande ord lyfts fram, identitet är ett av dessa.¬

-   Vi har funderat mycket på normer och vad som definierar oss som människor. Genom det fotografiska uttrycket har vi gjort bilder av sådant som kan vara svårt att uttrycka med ord.  Vi har valt att lämna mycket till besökarnas personliga tolkning just för att få igång en diskussion om vad begreppet kan innebära, säger Kiia Valavaara, pressansvarig student.

Annelie Egelin Tärning, projektledare vid Arbetets museum, tycker att det är roligt att en fotoutbildning tar sig an begreppet etnicitet, ett av museets kärnvärden.

-   Studenternas bilder visar att kommersiellt och dokumentärt foto kan ligga väldigt nära varandra när det gäller att förmedla berättelser och ståndpunkter, säger hon.

Utställningen pågår till 8 juni.

PRESSBILDER finns att ladda ned under www.arbetetsmuseum.se/press

Välkommen till pressvisning av utställningen Define me på Arbetets museum i Norrköping.
DAG: torsdag 24 april
TID: kl.10.00
PLATS: plan 5


FÖR MER INFORMATION:
Kiia Valavaara, pressansvarig student, Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin,
070- 928 67 58, kiia.valavaara@hotmail.com
Mattias Wallin, utbildningsledare, Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin,
0493- 131 18, mattias.wallin@fotoskolan.com
Annelie Egelin Tärning, intendent Arbetets museum 073-326 52 59, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Mårten Mellberg, programansvarig, Arbetets museum, 073-753 40 64, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.

Yrkeshögskolan Fotograf för reklam och magasin är en två årig utbildning till yrkesfotograf. Huvudman för skolan är Gamleby Folkhögskola som är en del av landstinget i Kalmar län.

Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Foto: Julia Donka

Fotoelever presenterar "Generation Z"

Generation Z fokuserar på vår yngre Generation Z - den första generationen digitala infödingar, uppväxta med höghastighetsuppkoppling och som upplevt finanskris, kriget mot terrorismen och att växa upp under en tid av politisk oro i världen. Utställningen berör och diskuterar på ett personligt sätt ämnen så som politik, miljö och samhället i allmänhet ur ”post-millennium generationens” perspektiv.

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping