Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fotoutställning om Andrés förvandling från kvinna till man

Genom fotografen Ciprian Gorga får vi följa André Olofsson genom den långa och påfrestande processen att byta kön. Fotoutställningen An Ordinary Boy består av ett tjugotal dokumentära bilder och visas i höst på Arbetes museum.

Det är starka bilder som Ciprian Gorga visar i utställningen An Ordinary Boy på Arbetets museum i höst. I ett tjugotal bilder bjuds vi in i Andrés vardagsliv under de totalt fyra år som Ciprian Gorga följer honom. Det unika bildmaterialet ger oss en inblick i Andrés värld - med kompisarna, på besök hemma hos föräldrarna, vid möten med psykologer, sociologer, logopeder och läkare samt vid hans operationer. Smärtan är tydlig, liksom den förväntan och glädje André upplever på vägen mot sitt mål – att bli hel.

”Att leva som transsexuell har aldrig varit enkelt. Det har varit en lång väg för mig att gå, att acceptera att jag måste byta kön för att stå ut med livet. Det tog mig flera år och se sanningen. Tanken att aldrig kunna delta i vissa aktiviteter av rädsla för att bli på kommen och alltid bli påmind om att jag är transsexuell har varit en stor del av min vardag. Jag har aldrig kunnat slappna av. Tänk dig att varje dag pressa ihop överkroppen med tejp och bindor för att brösten inte ska synas, att sluta äta för att slippa mensen. Att darra av rädsla för att bli upptäckt varje gång någon rör vid dig, att låta bli att prata för att inte bli avslöjad på grund din ljusa röst. Att synas så lite så möjligt för att slippa berätta”, säger Andrè.

Andrè Olofsson föddes i Colombia 1988 och adopterades till ett tryggt föräldrahem i Göteborg. Men något kändes alltid fel. Det var något som inte stämde. Han hatade att vara ”mammas prinsessa” i klänningar och flätor, han avskydde dockor. Älskade boxning och ishockey. Och gillade tjejer. Homosexuell? Nej, så enkelt var det inte. För André kände sig inte hel. Kände vämjelse inför sin egen kropp. Längtade efter att bygga muskler och odla skägg. Först 18 år gammal vågade han erkänna vad som var fel: Hans biologiska kön.

Fotografen Ciprian Gorga föddes 1979 i Rumänien. Han är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg och belönades med 2:a pris i Årets Bild 2013 med bildspelet Mitt inre kön. Sedan 2007 arbetar han som professionell fotograf med bas i Göteborg, där han också har undervisat i fotografi.
An ordinary boy visas 13 september – 7 december.

Media är välkommen till pressvisning 11 september kl 10.00 då även Ciprian Gorga medverkar. Pressbilder finns på www.arbetetsmuseum.se under Press/pressbilder.

Mer information:
Anneli Egelin Tärning, intendent, anneli.egelin@arbetetsmuseum.se, 073 326 52 59
Helena Karlsson, Kommunikationschef, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se, 070 823 17 09

Arbetets museum har det nationella uppdraget att skildra människors arbete, liv och villkor i sin verksamhet. I museets utställningar, seminarie- och programverksamhet vill museet väcka frågor för att få igång diskussioner och vara en del i den samtida debatten.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping