Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Fotovår på Arbetets museum i Norrköping

Den 20 mars öppnar vi vårens två fotoutställningar på Arbetets museum i Norrköping. Linköpingsfotografen Niclas Albinsson skildrar tjurfäktaren Antonio Domecqs vardag i The last rejoneador?. I Ocean – I Rajasthan finns inget hav skildrar Martin Bogren några indiska mäns första möte med havet. Utställningarna visas fram till den 23 maj 2010.

The last rejoneador?
Niclas Albinsson har under stora delar av 2009 följt och fotograferat en av Spaniens mest framgångsrika rejoneadorer (tjurfäktare till häst).
Jag var nyfiken på och ville få en bild av vad som driver en tjurfäktare och vad tjurfäktningen har för betydelse för spanjorerna idag. Antonio är tredje generationens tjurfäktare i sin släkt och det har varit en fantastisk upplevelse att få följa honom och spegla hans vardag, säger Niclas Albinsson.Niclas bilder speglar inte i första hand den blodiga fighten. Istället visar hans bilder en människa som ägnar hela sitt liv till en kultur som är på utdöende.
Jag är fascinerad av hur djupt rotad den här traditionen är i vissa delar av Spanien. Men jag fick också ta del av de motsättningar som finns kring tjurfäktningen, framförallt när jag var med Antonio på en fight i Barcelona, där han blev mottagen av djuraktivister utanför tjurfäktningsarenan, säger Niclas.Utställningen består av 20 fotografier och en film av dokumentär karaktär.

Niclas Albinsson är sedan fem år tillbaka i hemstaden Linköping, efter att ha bott och jobbat i Stockholm i 15 år. Han driver en studio där huvudinriktningen är reklamfotografi, redaktionell fotografi för månadsmagasin samt dokumentärt fotografi. Niclas har som målsättning att utveckla sitt filmfotograferade under de kommande åren för att ha ytterligare ett ben att stå på i verksamheten. Ett annat mål är att ständigt ha utställningar igång för att få utrymme att skapa fria egna bilder. Utställningen The last rejoneador? är Niclas andra egna projekt. Tidigare har han gjort utställningen To belong som bland annat visats på Linköpings bibliotek.

Ocean – I Rajasthan finns inget hav
Resan från Rajasthan har tagit nästan ett dygn med buss. Nu är de framme, men det är ännu mörkt. Männen står tätt tillsammans och väntar på att för första gången i sina liv få se havet. Martin Bogrens fotoserie handlar lika mycket om den vänskap och värme som växer fram mellan männen och den intimitet och gemenskap som närvaron vid havet frambringar.

Martin Bogren arbetar i en dokumentär tradition med inriktning på porträtt, reportage och personliga arbeten. Han började fotografera artister och band i Malmö åt lokaltidningarna, senare åt skivbolag och magasin. 1996 kom hans första bok The Cardigans – Been it som bygger på turnébilder. På senare tid har Martin vunnit framgångar i internationella sammanhang och ställt ibland annat Stockholm, Portland, Warsawa och Paris. Utställningen Ocean har tidigare visats på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Dunkers i Helsingborg. Under 2008 kom boken Ocean på Journal Förlag.

PRESSVISNING: torsdag 18 mars kl 13.
VERNISSAGE: lördag 20 mars kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 20 mars–23 maj 2010
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller
Kerstin Ullström Harris, intendent Arbetets museum, tel 011-23 17 06, kerstin.harris@arbetetsmuseum.se

 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping