Gå direkt till innehåll
FRAGMENT OCH HELHET - KTH-studenters visioner om Norrköping

Pressmeddelande -

FRAGMENT OCH HELHET - KTH-studenters visioner om Norrköping

KTH-studenters visioner om Norrköping

Hur kan ny arkitektur fånga upp och förnya specifika och särpräglade karaktärsdrag i en stad? Det var utgångspunkten för arkitektstudenterna vid KTH i deras projektarbete med Norrköping som studieobjekt. Resultatet av projektet ställs nu ut på Arbetes museum under namnet ”Fragment och Helhet”.

Arkitektelever vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, har genom projektet ”Studio 7” tittat närmare på ”Industristaden”. Norrköping valdes ut som studieobjekt på grund av stadens unika sammansättning; en rikedom av arkitekturkaraktärer, från rutnätskvarteren med ståtliga exponenter från olika tidevarv, till de lugna bostadsområdenas låga skala, de nya områdenas höga skala och till industristadens dramatiska landskap. Att få det existerande att möta nytt blev studenternas uppgift.

Eleverna valde mellan tre platser, alla med direkt anknytning till vattenkraften: kraftverket i Kvarteret Oron 7, utloppet i Kvarteret Kroken 13 och det gamla fängelset med inloppet. Uppgiften var att rita nya bostäder i kombination med en teater, stor eller liten, och valfria kompletterande funktioner; café, butik, verkstad, kontor, förskoleverksamhet och liknande.

Utställningen ”Fragment och Helhet” visar projekt från studenternas projekt ”Studio 7”. I utställningen får vi ta del av 15 olika idéer och förslag där stadens ursprung och minne förs samman med nya lager av verksamheter.

Studio 7 leds av Elizabeth Hatz och Peter Lynch.

Projekt av: Arjuna Benson, Johan Bjärnström, Josefin Borg, Chen Qi, Du Han, Adnan Gacanin, Gabriella Jakobsson, Hedda Jernæs, Daniel Elis Karlsson, Hwang Kisoo, Xiao Lu, Pontus Restadh, Elsa Sjögren, Åse Skaldeman, Mateusz Szpotowicz


PRESSVISNING

Lördag den 17 juni, kl 12.00 öppnas utställningen på Arbetets museum, våning 7. Media inbjuds att närvara.


DELTAGARE

Studenter och projektledare från KTH

PRESSKONTAKT

Truls Olin Utställningschef Arbetets museum, 011231702, 0708189394 truls.olin@arbetetsmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping