Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Framtidsland

LO och Kulturbryggan har gått in med vardera en miljon kronor i ett nytt projekt, som drivs av Arbetets museum i Norrköping. Projektet kommer att resultera i en stor och påkostad utställning om det ekologiskt, socialt och ekonomiskt uthålliga samhället – Framtidsland.

Arbetets museum har påbörjat arbetet med en efterföljare till succéutställningen Industriland – när Sverige blev modernt, som invigdes 2007 och hittills setts av mer än 300 000 besökare. Uppföljaren som invigs i början av 2014 har arbetsnamnet Framtidsland – jobben, miljön och vardagen i vår nya snabba värld.

Projektet kommer att resultera i en ettusen kvadratmeter stor, vacker och påkostad utställning om vår tids viktigaste frågor: arbete, utbildning, klimat, miljö och välfärd. Visioner om det ekologiskt, socialt och ekonomiskt uthålliga samhället kommer att förmedlas. Utställningen tar sin början i tjänstesamhället runt 1980 och löper fram till nutid, med en av sina tyngdpunkter i framtiden. Projektet kommer att belysa frågorna ur ett genus-, etnicitets- och underifrånperspektiv.

Projektet ska utformas i samarbete med forskare, fack och näringsliv, idéorganisationer och kulturskapare såsom fotografer, konstnärer och författare. Delar av utställningen ska utformas direkt av ungdomar. LO, Kulturbryggan, TCO, Svenskt Näringsliv, Sensus, ABF och E.ON är några av samarbetsparterna.

- Projektet tar upp några av vår tids viktigaste frågor och blir en stor utmaning för hela museet. Genom att sammanföra ungdomar, fack, näringsliv och forskare från hela landet i en gemensam projektgrupp skapar vi en demokratisk thinktank att ösa kunskap och inspiration ur. Vi vill att utställningen skapar positiva målbilder och det är mycket roligt att museet får med sig så stora aktörer i projektet, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.

Besökarna ska efter att ha sett utställningen Framtidsland känna sig övertygade om att framtiden ligger i våra egna händer, att den är möjlig att påverka och att vi tillsammans kan skapa en god framtida värld.

FÖR MER INFORMATION:
Niklas Cserhalmi, museidirektör, 073-331 81 82, niklas.cserhalmi@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, vik. informationschef, 070-356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

 

Ämnen

Taggar

Regioner


Arbetets museum i Norrköping skildrar arbetslivet och vardagslivet - människors minnen och berättelser. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09