Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gusum i mitt hjärta

3-4 JUNI 2005 Under Gusumdagarna har fotoutställningen Gusum i mitt hjärta vernissage på Centrumplatsen i Gusum. Denna utställning om livet i brukets spår är ett resultat av den bok som släpps till försäljning i samband med vernissagen. Författarinnan Anna Christina Sundgren och fotografen Christian Karnevald har mött och skildrat människorna i det gamla brukssamhället. Fotoutställningen Gusum i mitt hjärta skildrar de människor som normalt inte brukar komma till tals och deras syn på sitt liv i ett samhälle som genomgått flera dramatiska händelser under de senaste decennierna. Gusum har överlevt allt från ekonomiska skandaler till svindlerier och mitt i samhället står en brunnen fabriksruin som ett monument över historien. Besökaren tas i utställningen med på en resa från förfallet och ruinerna genom en svunnen bruksepok till de moderna produktionsindustrimiljöerna. Människorna man möts av berättar om sin vardag, sina arbetsliv och sina tankar om framtiden. Utgångspunkten för projektet var den brunna ruinen som står mitt i Gusums centrum. Man frågade sig hur människorna i samhället stod ut att se den varje dag, år efter år. Påverkar hemortens förfall deras självbild? Hur ser de på framtiden? Vad tänker de? Ett av målen med projektet var att få människor att se sin egen betydelse i ortens historia och dessutom se sina möjligheter att påverka utvecklingen när bruket inte längre har makten över deras liv och arbete. Hur ser spåren efter bruksandan ut i ett industrisamhälle på väg in i postindustriell tid? Bakom projektet med bok och utställning står det lokala LO-facket, stött av Kulturrådet (Kultur i Arbetslivet) och Arbetets museum i Norrköping. Utställningen kommer att visas på Arbetets museum i Norrköping under hösten 2005. VERNISSAGE: fredagen 3 juni kl 15, Centrumplatsen Gusum UTSTÄLLNINGSPERIOD: Centrumplatsen Gusum 3-4 juni 2005 Arbetets museum vernissage 24 september 2005 PRESSBILDER: bilderna till detta pressmeddelande finns att hämta högupplösta på www.arbetetsmuseum.se , ingen kod krävs. Under Presstjänst finns pressmeddelanden och pressbilder. MER INFORMATION: Projektledare Anna Christina Sundgren, 0704-93 31 37, 08-644 63 16, animare@telia.com, Fotograf Christian Karnevald, 011-10 11 20, info@fotografica.se eller informationschef Therése Eklöf, 011-23 17 09, 0708-23 17 09 therese.eklof@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping