Följ Arbetets museum

HEMBYGD - någonstans i Sverige

Pressmeddelande   •   Dec 20, 2012 10:31 CET

I utställningen Hembygd – någonstans i Sverige, som öppnar den 19 januari på Arbetets museum, berättar unga om hur de känner för sin hembygd, om fördomar, om grannar och om vad man kan göra en fredagskväll. Vissa älskar sin hembygd, andra längtar bort eller har tvingats därifrån.

Producenterna Annica Carlsson Bergdahl och Jerker Andersson, Rot produktion (Göteborg), har rest runt i Sverige och sökt upp unga med olika bakgrund, intressen och förutsättningar. Från Oxie i söder till Pajala i norr. Från Skärhamn i väster till Stenkumla i öster.

• 116 ungdomar har intervjuats och filmats
• 750 gymnasielever på praktiska och teoretiska program har skrivit om hembygd, grannar och fredagskvällar
• 36 unga har fotograferat sin hembygd

Resultatet av insamlingen gestaltas i utställningen som är upplevelserik och färgstark, med en mångfald av berättelser om hembygden. Dikter, broderier, åsiktsväggar och hemspråk (dialektala ordlistor). Filmer om att tvingas fly, om makt och fördomar. Fotografier och röster om dagens Sverige.

Materialet kommer också att ges ut som bok (Carlsson bokförlag) och en digital plattform med pedagogiskt material. Här kan du se en trailer till projektet: www.någonstansisverige.se.

Utställningen kommer att turnera till Kalmar läns museum, Jönköpings läns museum, Mölndals stadsmuseum, Göteborgs stadsmuseum och Historiska museet i Stockholm. Fler orter tillkommer.

Utställningen är producerad av Rot produktion i samarbete med Arbetets museum. Projektet genomförs med stöd av Allmänna arvsfonden, Kulturbryggan, Västra Götalandsregionen och Sensus Västra Sverige.

PRESSVISNING: torsdag 17 januari kl.10.
VERNISSAGE: lördag 19 januari kl.14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 19 januari – 14 april
PRESSBILDER: finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Annica Bergdahl Carlsson, producent, Rot produktion, 070 659 86 72, annica@rotproduktion.se
Jerker Andersson, producent, Rot produktion, 070 821 15 16, jerker@rotproduktion.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, Arbetets museum, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

 


Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping! Vi är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.