Gå direkt till innehåll
​Hotade tecknare och kampen för yttrandefrihet i ny utställning - Hurra för yttrandefriheten!

Pressmeddelande -

​Hotade tecknare och kampen för yttrandefrihet i ny utställning - Hurra för yttrandefriheten!

Politiska tecknare kallas ibland pressens friaste pennor. Med sina bilder häcklar de makten och visar på brister i samhället. Men att slåss för rättvisa är farligt för satirtecknare i många länder. Utställningen Hurra för yttrandefriheten hyllar dessa dolda hjältar och det fria ordet.

Misshandlade, åtalade och hotade. Vissa blir till och med dödade. Många tecknare som vågar kritisera politiker, religiösa ledare och storföretag riskerar att få betala ett högt pris för sina bilder.

– De sprids med pressen till miljontals läsare, och att makthavarna är rädda för tecknarnas vassa pennor visar på bildens kraft att påverka. Det gör satirtecknare till en lika viktig röst för yttrandefrihet som författare och journalister, säger Andreas Nilsson på EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst vid Arbetets museum i Norrköping.

Hurra för yttrandefriheten presenterar några av de här modiga hjältarna som kämpar för det fria ordet i bland annat Syrien, Bangladesh och Mexiko. Att få vara öppen med sina åsikter och sprida information i tal, skrift eller bild är en mänsklig rättighet. Ändå lever miljarder människor i länder där de saknar yttrandefrihet. 

Utställningen visar även bilder av norska tecknare som kommenterar hoten de ser mot det fria ordet. I år firar Norge 200 år av yttrandefrihet, som garanterades i den norska grundlagen som antogs 17 maj 1814. Två av tecknarna som medverkar har förföljts i sina hemländer och bor sedan några år i Drøbak, en av Norges fristäder som ger skydd åt hotade satirtecknare för att de ska kunna fortsätta kämpa mot förtyck och orättvisor med sina bilder. 


Hurra för yttrandefriheten visas 5 december–26 april 2015. Utställningen är producerad tillsammans med Avistegnernes Hus i Drøbak och organisationen Cartoonist Rights Network International.

PRESSBILDER från utställningen finns på www.arbetetsmuseum.se under press/pressbilder 


VÄLKOMMEN PÅ PRESSVISNING

När: Fredag 5 dec kl 10

Var: Arbetets museum, plan 3

Medverkande: Andreas Nilsson från EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst, Arifur Rahman som blev världens första fristadstecknare för några år sedan samt Vigdis Wolden från Avistegnernes Hus i Drøbak och aktiv i stadens fristadsarbete.
Under eftermiddagen deltar de sedan i ett panelsamtal kring yttrandefrihet kl 13. Medverkar gör även exilkonstnärer i Norrköping och företrädare för stadens arbete med att bli Sveriges nästa fristad.

FÖR MER INFORMATION:

Andreas Nilsson, EWK-museet – Centrum för politisk illustrationskonst, tel: 070-264 66 30, andreas.nilsson@arbetetsmuseum.se 

Helena Karlsson, kommunikationschef Arbetets Museum, tel: 070-823 17 09, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping