Gå direkt till innehåll
​Hundraåriga livsberättelser i ny utställning

Pressmeddelande -

​Hundraåriga livsberättelser i ny utställning

På lördag den 7/2 öppnar utställningen 100! – en fotoutställning med porträtt av ett 20-tal hundraåringar.

I utställningen 100! har fotografen Carl von Scheele porträtterat ett antal 100-åringar från skilda samhällsklasser. Genom fantastiska porträtt får vi möta människor som har haft vitt skilda förutsättningar, olika livssyn och erfarenheter.

– Det är få förunnat att kunna se tillbaka på ett så långt liv som dessa individer har haft. Några har invandrat, men flertalet föddes här av mödrar som inte hade rösträtt när Sverige var ett mycket fattigt land i norra Europa. De har alla sett hur landet utvecklats till en av världens ledande välfärdsnationer, berättar Carl von Scheele.

Utställningen 100! består av porträtt av hundraåringar. Intill varje porträtt finns citat och kortare berättelser – glimtar från ett långt liv. Här får vi bland annat möta Sten som gärna deltar i pensionärsdans flera gånger i månaden och ibland måste visa körkortet för att bevisa sin ålder. Vi får en inblick i Dagnys liv och hennes sorg över att hon inte fick möjlighet att studera. Vi får ta del av Stina Britas minne från OS i Berlin 1936 där Hitler och svenska kungafamiljen reste sig när den svenska gymnastiktruppen kom in på arenan.

– De har varit med om en unik resa, som inga svenskar någonsin kommer att få vara med om igen. De mötte världen i en tid när vanligt folk knappast använde elektricitet och fortsatta studier efter folkskolan inte var något självklart. I hundraåringarnas barndom var radion en kristallmottagare. Idag står platta TV-skärmar i deras vardagsrum och någon av dem bloggar på Internet, säger Carl von Scheele.

Utställningen 100! Visas på Arbetets museum under tiden 7 februari – 31 maj.

PRESSVISNING

Välkommen till pressvisning, torsdag den 5 februari, klockan 10.00. Vid pressvisningen närvarar fotograf Carl von Scheele samt några av de hundraåringar som porträtteras i utställningen.

PRESSKONTAKT

Carl von Scheele, 070-537 84 26, info@scheelemedia.se
Annelie Egelin Tärning, Intendent och priojektledare, Arbetets museum, 011-231706, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se
Helena Karlsson, Kommunikationschef, Arbetets museum, 011-231709, helena.karlsson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping