Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Jag vill att du skall veta

24 SEPTEMBER 2005 - APRIL 2006 Under Kulturnatten i Norrköping, den 24 september, öppnar Arbetets museum den retrospektiva fotoutställningen Jag vill att du skall veta av Ulla Lemberg. Arbetets museum har tidigare producerat och visat hennes utställning Världens kvinnor som har turnerat runt om i världen. Ulla Lemberg har under många år i samarbete med Svenska Institutet och svenska ambassader visat sina utställningar Världens Kvinnor och Kära Barn i över 40 städer runt om i världen. I samband med dessa famgångsrika och genomslagskraftiga utställningar har man hållt seminarier som belyst frågor kring bl a kvinnors lika rättigheter och pappans viktiga roll i barns liv. Delar av dessa utställningar tillsammans med nya bilder visas nu i den retrospektiva utställningen Jag vill att du skall veta på Arbetets museum. - Som en gåva till kommande generationer presenterar jag dessa berättelser om kampen som förts för ett rättvisare samhälle under andra halvan av 1900-talet.Jag vill att utställningen skall vara en inspirationskälla för vidare samtal och seminarier om aktuella frågor i dagens samhälle och skapa funderingar om hur vi alla skall möta de nya utmaningarna som väntar oss, säger Ulla Lemberg. Jag vill att du skall veta omfattar ca 130 fotografier som visar besökaren vad som har hänt inom samhällsutvecklingen i olika delar av världen under de senaste fem decennierna. Frågor som fri abort, kvinnors rätt till lika lön för lika arbete, barnens rätt i samhället och människohandel är känsliga ämnen som Ulla Lemberg belyser med sina berörande bilder. Fotograf Ulla Lemberg är född i Malmö 1946 och har arbetat med fotografi i över 40 år. Hon var en av Sveriges första kvinnliga pressfotografer och hon har huvudsakligen arbetat med att synliggöra de mest utsatta kvinnorna och barnen i världen. Arbetets museum har tidigare producerat och visat hennes utställning Världens kvinnor. Läs mer om Ulla Lemberg på www.facesoftheworld.nu Några av Ulla Lembergs mest kända bilder visas under sommaren på Galleri Tres Hombres Art i Tylösand med vernissage den 1 juli kl 19. PRESSVISNING: torsdag 22 september kl 10.00, Arbetets museum plan 7. Fotograf Ulla Lemberg medverkar. VERNISSAGE: lördag 24 september kl 14.00. Ulla Lemberg medverkar UTSTÄLLNINGSPERIOD: 24 september 2005 – april 2006 PRESSBILDER: finns att beställa per mail från therese.eklof@arbetetsmuseum.se . Under Presstjänst på www.arbetetsuseum.se finns pressmeddelandet. FÖR MER INFORMATION: Therése Eklöf, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, therese.eklof@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping