Gå direkt till innehåll
Ett karatebälte som slits med tid och träning. Fåraherdars arbete och vardag i Tusheti, Georgien. Två bildberättelser som prisas i årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Foto: Jennie Dahlén och Maurice Wolf.
Ett karatebälte som slits med tid och träning. Fåraherdars arbete och vardag i Tusheti, Georgien. Två bildberättelser som prisas i årets Dokfotosalong på Arbetets museum. Foto: Jennie Dahlén och Maurice Wolf.

Pressmeddelande -

Jennie Dahlén och Maurice Wolf prisas i årets Dokfotosalong

Nu står det klart att Jennie Dahlén och Maurice Wolf är årets stipendiater i Arbetets museums Dokfotosalong. Och för första gången har något helt oväntat hänt: juryn och publiken är överens.

Arbetets museum har satsat på dokumentär bild sedan starten 1991. Sedan 2017 har museet anordnat Dokfotosalongen, en jurybedömd arena där professionella och amatörfotografer från hela landet kan ställa ut dokumentärt foto.

– Den dokumentära bilden är ett så oerhört viktigt medium för att skapa förståelse för vår samtid, väcka diskussion och ge perspektiv. Därför är vi så stolta över Dokfotosalongen, en unik arena där många olika röster får ta plats, där fotograferna lagt ner själ och hjärta och där storheten tillåts ligga i den spretiga helheten. Vi hoppas att massor av besökare passar på att ta del av utställningen, säger Josefine Höijer, projektledare för salongen.

Varje år delas tre stipendier ut till deltagande fotografer i salongen: Juryns pris för bästa bild utifrån temat, Juryns pris för bästa bild och Publikens pris för bästa bild, där det sistnämnda avgörs genom röstning. Aldrig tidigare har det hänt att publiken röstar fram samma pristagare som juryn.

– Vi tycker det är jättekul att både juryn och publiken har fastnat för Maurice Wolfs serie "Sheep drive in Tusheti". Det är en hisnande vacker och tankeväckande bildserie. Jennie Dahléns serie "Shu Ha Ri" är lika fångande på ett helt annat sätt, smart och underfundig. Två riktigt starka val, säger Josefine Höijer.

Dokfotosalong 2024: Tidsresor visas på Arbetets museum till och med 12 januari 2025. 40 fotografer deltar med sina bilder i salongen.

Juryns motiveringar

Juryns pris för bästa bildserie utifrån temat ”tidsresor”: "Shu Ha Ri" av Jennie Dahlén

”Jennie Dahlén låter betraktaren följa karatebältets och dess bärares resa genom de olika faserna i individens utveckling längs kampkonstens väg. Cirkeln som sluts när många år av träning som krävs för det svarta bältet slits mer och mer, och till slut blir mer som det vita nybörjarbältet. Serien är en kreativ och smart tolkning av årets tema där dokumentationens enkelhet blir till dess största styrka.”

Juryns pris för bästa bildserie 2024: "Sheep drive in Tusheti" av Maurice Wolf

”Genom mästerliga och välkomponerade bilder visar Maurice Wolf upp ett tusenårigt yrke. Fotografen lyckas komma nära fåraherdarna, och vi som betraktare upplever rörelsen i bilder där tiden nästan står still. Enbart deras moderna sneakers avslöjar att vi är här, i modern tid, just nu. ”

Kontakt

Josefine Höijer, intendent Arbetets museum och projektledare för Dokfotosalongen, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Johanna Haverlind, utställningschef Arbetets museum och juryns ordförande, tel. 011-23 17 02, johanna.haverlind@arbetetsmuseum.se

Jennie Dahlén, stipendiat i kategorin Juryns pris för bästa bildserie utifrån temat, tel. 070-099 95 91, art@jenniedahlen.com

Maurice Wolf, stipendiat i kategorierna Juryns pris för bästa bildserie samt Publikens pris för bästa bildserie, tel. 076-563 63 29, mauricewolf@gmail.com

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

Relaterat innehåll

Utställningen bjuder på en mångfald av bildberättelser på temat "tidsresor". 40 fotografer från hela landet har bidragit med sina verk.

Arbetets museums Dokfotosalong invigs under Norrköpings kulturnatt

PRESSVISNING 26/9 kl. 10.00 | Arbetets museum inviger Dokfotosalong 2024 under Norrköpings kulturnatt. 40 fotografer presenterar sina verk utifrån temat "tidsresor". Utställningen öppnar den 28 september och bjuder på en mångfald av dokumentära perspektiv och berättelser. Välkomna!

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping