Gå direkt till innehåll
Julmarknad som verktyg för integration

Pressmeddelande -

Julmarknad som verktyg för integration

Rättvis Julmarknad har blivit en institution i Norrköping. I år anordnas julmarknaden för 15:e året i rad av organisationer som på olika sätt arbetar för en bättre värld. Men nu har julmarknaden även blivit ett verktyg för integration.

Fågelholkar, hantverk från Södra Afrika, väskor, bosniska bakverk, tomtar, vegangodis och kemikaliefria skönhetsmedel är bara några av några av de saker som besökarna på Rättvis Julmarknad kommer att kunna köpa nu till helgen.

Många av organisationerna – som Vänner Emellan från Boxholm som jobbar med barnhem i Litauen och Fair Trade Shop som säljer rättvisemärkta produkter – är välkända för marknadens besökare.

- Men i år är temat integration tydligare än tidigare, berättar Mårten Mellberg, programansvarig, Arbetets museum. Safir – Bosnisk förening, Invitationsdepartemtet och Equal rights for integration är tre organisationer som medverkar på marknaden. Dessutom uppträder Integrationskören under söndagen.

Rättvis julmarknad äger rum lördag och söndag 26 – 27 december kl 10–16 på Arbetets museum. 

PRESSINBJUDAN

Media är välkomna att besöka oss när vi riggar upp på fredag eftermiddag. Kontakta programansvarig Mårten Mellberg, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se, 011-231723 för mer info och tider.

Rättvis Julmarknad arrangeras av Palestinagruppen, Fair Trade Shop, Byrån mot diskriminering i Östergötland, Vänner emellan, Invitationsdepartementet, Naturskyddsföreningen, Safir – Bosnisk förening, Asylgruppen, Föreningen Kisumu, Equal rights for integration, Jordens vänner, Aspeboda Foundation for Children, Good News of Norrköping, Djurens vänner, Amnestygrupperna, Södra Afrika Föreningen och Arbetets museums vänner.

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping