Gå direkt till innehåll
Greta Garbo, Evert och Sven-Bertil Taube och Allan Edwall är några av de välbekanta ansikten du möter i nya utställningen "EWK tecknar kultureliten".
Greta Garbo, Evert och Sven-Bertil Taube och Allan Edwall är några av de välbekanta ansikten du möter i nya utställningen "EWK tecknar kultureliten".

Pressmeddelande -

Klassiska karikatyrer av svenska stjärnor i ny utställning

Betraktaren ska liksom höra den avbildade personens röst. Det var EWK:s målsättning när han tecknade sina karikatyrer. Nu visar Arbetets museum några av mästertecknarens vassaste porträtt av svenska kulturpersonligheter – från Allan Edwall till Zarah Leander.

Ewert Karlsson (1918–2004), mer känd som EWK, är en av Sveriges genom tiderna främsta satirtecknare och trefaldigt prisbelönt som världsmästare i genren. Hans teckningar tacklar ofta världspolitiska teman som miljö, jämställdhet, upprustning och fredsförsoningar, och han har tecknat en lång rad av samtidens kända och ökända politiska ledare. Men bilderna som nu visas på Arbetets museum fokuserar på något helt annat: nämligen svenska kulturpersonligheter, artister och skådespelare.

– I de här karikatyrerna pausar EWK det stora och världsomvälvande för att i stället gå nära inpå några av Sveriges mest välbekanta ansikten – personer som alla gjort outplånliga avtryck i vår populärhistoria, säger Carina Milde, intendent på Arbetets museum.

    "Nästan kusligt träffsäkra"

    Arbetets museum är hem för EWK-arkivet och har i uppdrag att förvalta och visa mästertecknarens stora efterlämnade bildskatt. Här har man nyligen utökat sitt EWK-galleri för att kunna visa dubbelt så många alster åt gången, något som utnyttjas till fullo i den nya utställningen, som går under titeln "EWK tecknar kultureliten".

    – Det känns fint att kunna visa fler av EWK:s verk och extra roligt att hans kändiskarikatyrer är först ut. De är fulla av humor och nästan kusligt träffsäkra, säger Carina Milde.

      EWK sa en gång i en tv-intervju att hans målsättning var att man skulle ”höra rösten” när man ser ett av hans tecknade porträtt. Ekar Lill-Babs, Greta Garbos och Lasse Berghagens röster genom bilderna på Arbetets museum? Det får besökarna avgöra.

      Utställningen "EWK tecknar kultureliten" visas på Arbetets museum tills vidare.

      Kontakt

      Carina Milde, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se

      Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

      Pressbilder

      Se nedan eller besök vårt mediearkiv på MyNewsdesk. Vid frågor, kontakta anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

      Relaterade länkar

      Ämnen

      Kategorier

      Regioner


      På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

      Kontakter

      Anna Redmalm

      Anna Redmalm

      Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

      På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

      Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

      Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

      Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

      Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

      Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

      Arbetets museum

      Laxholmen
      602 21 Norrköping