Gå direkt till innehåll
Fem klimataktivister från olika delar av världen gör sina röster hörda i utställningen.
Fem klimataktivister från olika delar av världen gör sina röster hörda i utställningen.

Pressmeddelande -

Klimataktivister gör sina röster hörda under Norrköping Light Festival

Hopp och uppgivenhet. Eufori och ursinne. Känslor av makt och maktlöshet. Det är några av de känslor som fem klimataktivister från olika delar världen förmedlar i utställningen Cries for Climate Justice – images of youth activism. Fredag den 26 november öppnar den som en del av Norrköping Light Festival.

Barn och unga idag kämpar för sin framtid. Många av dem gör det i miljörörelsen Fridays for Future (FFF). Det som började med en skolstrejk av den då 15-åriga Greta Thunberg 2018 engagerar idag människor över hela världen. Cries for Climate Justice – images of youth activism handlar om några unga aktivister som kämpar för klimaträttvisa.

Utställningen har formen av ett videoverk och har sin bakgrund i forskningsprojektet Growing up in a Warming World. I det har forskare vid Linköpings universitet studerat FFF för att förstå hur unga aktivister tänker och känner inför sin samtid och framtid, sin politiska gärning och den värld de kämpar för.

– Vi är särskilt intresserade av deras estetiska uttryck. När man möter deras bilder så möter man också deras egen vision om ett rättvisare samhälle, säger Frida Buhre, forskare vid Linköpings universitet.

Utställningen som har formen av ett videoverk kommer att projiceras i fyra fönster på Arbetets museum och ses kvällstid från Laxholmstorget. Det är aktivisternas egna uttryck, bilder och ord som kommer att stå i centrum.

– I medierna framhålls ofta de unga aktivisterna som duktiga och engagerade. Men det här är politik och inte en gullig berättelse, säger Jonathan Josefsson, en av de andra forskarna i projektet.

Cries for Climate Justice – images of youth activism är producerad av Arbetets museum i samarbete med Tema Barn och Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet och är del av projektet Growing up in a Warming World som stöds av Seedbox: An Enviromental Humanities Collaboratory.

Cries for Climate Justice visas 26 november 2021–30 januari 2022.

Medverkande aktivister
Ahmad Valy Niazi, Afghanistan
Hilda Flavia Nakabuye, Uganda
Linna Gadde, Sverige
Luis Javier Maguiña, Peru
Mitzi Jonelle Tan, Filippinerna

Mer info

Frida Buhre, Linköpings universitet, frida.buhre@liu.se, telefon 0739-949538
Jonathan Josefsson, Linköpings universitet, jonathan.josefsson@liu.se, 013-285676
Mårten Mellberg, Arbetets museum, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se, 011-231723

Pressbilder

För pressbilder, kontakta Mårten Mellberg, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping