Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Kvinnor, tjejer och tanter på Arbetets museum

I höst är det kvinnor som gäller på Arbetets museum i Norrköping. I fem olika utställningar får kvinnor i olika åldrar göra sin röst hörd. Det är tonårstjejer om funderar över hur man ska vara som tjej, moderna tanter som inte känner sig som tanter, muslimska kvinnor som berättar om varför de bär slöja, kvinnor i mansdominerade yrken och historien om Beth. Slöjor Elin Berge har fotograferat unga muslimska kvinnor i Sverige och intervjuat dem om varför de bär slöja. Utställningen har vernissage den 22 augusti. Att göra sin grej – Kvinnor i mansdominerade yrken Fotograf Charlotta Holm har mött kvinnor som arbetar i typiskt manliga yrken och frågat dem hur de upplever sin situation. Ställs högre krav på dem som kvinnor? Varför har kvinnorna valt dessa yrken? Utställningen har vernissage den 29 augusti. En familjehistoria Fotograf Kent Klich har sedan 1983 dokumenterat den f d prostituerade missbrukaren Beth R:s liv. Historien om Beth växer fram genom Klichs bilder men också genom familjebilder, läkarjournaler och Beths egen videodagbok. Utställningen har vernissage den 2 september. Moderna Tanter Möt tio kvinnor som alla är i en ålder då man skulle kunna kalla dem för tanter, men känner de sig som tanter? Hur ser deras liv ut? Vem är den moderna tanten? Utställningen har vernissage den 9 september. Tonårstjejer ”Det är så mycket man ska vara”, säger en av de tjejer som fotograf Anna-Lena Lundqvist har träffat. Tjejerna, mellan 13 år och 15 år, har själva valt hur de vill porträtteras. Utställningen har vernissage den 9 september. Ett separat pressmeddelande för varje utställning kommer att skickas ut inför vernissage och pressvisning. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping