Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Liv i Bangladesh - Möten, Människor och Miljöer

Tisdag den 2 november öppnar utställningen Liv i Bangladesh på fotogalleriet Hyllan, Arbetets museum i Norrköping. Fotograf Amy Helene Johansson visar fotoserierna Hjälpen kom vattenvägen, om ett flytande sjukhus, och Livsöden.

Den prisbelönade fotografen Amy Helene Johansson är egentligen modedesigner. Under 2006 flyttade hon till Bangladesh för att arbeta med produktutveckling för H&M. Passionen för fotografi vaknade till liv med alla nya intryck som landet gav, och hon började utbilda sig i fotografi. Snart började hon frilansa och skicka hem historier och bilder från Bangladesh.

Amy berättar:
Jag vill berätta om vardagslivet i Bangladesh och förmedla alla de livsöden som jag har fått ta del av. Framför allt har jag intresserat mig för kvinnors situation och hälsovården i ett så fattig land som Bangladesh. Det flytande sjukhuset Jibon Tari gjorde stort intryck på mig. Infrastukturen är undermålig och för många människor är det svårt eller omöjligt att ta sig till ett lokalt sjukhus. Eftersom Bangladesh ligger i ett floddelta är floderna viktiga transportvägar. På det flytande sjukhuset gör man främst ögonoperationer, plastikkirurgi för t.ex. harmynthet och anpassning av benproteser.

Om fotografen
Amy Helene Johansson är född 1973. Hon har arbetat med kostym för film och teater innan hon utbildade sig till modedesigner. I Asien har hon deltagit i flera fotoutbildning för fotografer som Steve McCurry, Maggie Steber och Andrea Bruce. Just nu studerar hon i Danmark vid den ansedda Danish School of Media and Journalism. Hon frilansar och har publicerats i tidningar som Sunday Times UK, Asian Geographis magazine, Sydsvenska Dagbladet, Amelia, Ordfront, Omvärlden och Sydasien. Hon har ställt ut sina bilder i bland annat Bangladesh, Storbritannien och Tjeckien. Just nu är hon aktuell på det prestigefulla National Portrait Gallery i London för utställningen Taylor Wessing Portrait price
med bilden Farlig hemfärd som ingår i serien Livsöden. Cirka 60 bilder från olika fotografer har vals ut från nästan 6000 bidrag. Amy är också en av tre nominerade till tidningen Elle UKs Commission award. Vinnaren presenteras den 9 november. Amy har tidigare belönats med The Photojournalism Honorable Mention Award at the International Colour Award 2010. First price in Faces of Asia, Asian Geographic Magazine, 2009. Emerging Photojournalist Award, Foundry Photojournalism workshops, 2009.

PRESSVISNING: måndag 1 november. Fotografen finns på plats under dagen. Kontakta Felicia Eriksson för att boka tid, se kontaktuppgifter nedan.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 2 november–31 januari 2011
PRESSBILDER: finns att ladda hem under Press. Välj Pressbilder i vänstermenyn. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se ellerAmy Helene Johansson, amyjohansson1@gmail.com, tel 070 732 82 49 eller +45 50 28 24 26

Ämnen

Taggar

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Presskontakt

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09