Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Liv Strömquist - vinnare av EWK-priset 2013

För första gången delas EWK-priset ut i EWK:s egna hemtrakter på Fullersta gård i Huddinge. Mottagaren är en av Sveriges mest etablerade tecknare, satiriker och debattörer - Liv Strömquist.


EWK-priset tilldelas tecknare som verkar i Ewert Karlssons (EWK:s) anda. Ewert Karlsson (1918-2004) utsågs vid flera tillfällen till världens bäste politiske tecknare. I år tillfaller EWK-priset Liv Strömquist med motiveringen:

Liv Strömquist har med sin konst satt samhällets fördomar och maktspel i strålkastarljuset. Hennes drastiska och direkta bilder har lockat en ny publik och visar på den politiska konstens genomslagskraft och förmåga att utvecklas. Tack vare djupet och hettan i sitt engagemang är Liv Strömquist också en folkbildare och debattmotor. Liksom EWK har Liv Strömquist förmågan att ladda sin konst med en mångfald av tankar som inte lämnar någon oberörd.


Liv Strömquist, född 1978, är bosatt i Malmö. Strömquist har studerat och tagit examen i statsvetenskap. Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor, men även i frågor om tredje världen och asylpolitik. Strömquist har medverkat i bland annat Aftonbladet, Galago, Ordfront Magasin, Handelsnytt, Bang och DN/På stan. Hon har också gett ut albumet Prins Charles känsla (2010) som följdes upp av Ja till Liv (2011).


Förutom att ha illustrerat en inlaga till gruppen The Knifes album Shaking the Habitual (2013) gör hon nu även debut som manusförfattare. Liv Strömquist tänker på dig! beskrivs som en rolig, analytisk och feministisk föreställning om kärlek, baserad på Liv Strömquists serier. Urpremiär på Unga Dramaten/Elverket 2014.


EWK-priset på 10 000 kronor delas ut av EWK-sällskapet som bildades 1993. Sällskapet har idag cirka 160 medlemmar, som arbetar brett med att sprida kunskap om EWK:s gärning i synnerhet och den politiska illustrationskonsten i allmänhet. EWK:s dotter Margareta van den Bosch och EWK-sällskapets ordförande Lars Stridbeck kommer att delta vid prisutdelningen.


TIDIGARE PRISTAGARE:
2000 Riber Hansson
2001 Finn Graff
2002 Janusz "Mayk" Majewski
2003 Leif Zetterling
2005 Siri Dokken
2008 Ulf Frödin
2010 Sara Granér
2011 Robert Nyberg
2012 Magnus Bard 

PRISUTDELNING: Lördag 16 november kl. 13.00, Fullersta gård.
PRESSBILDER: finns att ladda ner på www.arbetetsmuseum.se under Press.

FÖR MER INFORMATION:
Carina Milde, intendent, EWK-museet, 011-23 17 15, carina.milde@arbetetsmuseum.se
Linda Hagberg, kommunikationschef, 070 356 35 26, linda.hagberg@arbetetsmuseum.se

 

Kontakt med Liv Strömquist förmedlas via Carina Milde.
Frågor om prisutdelningen ställs till Håkan Bull, Fullersta gård, 070 878 99 98, hakan.bull@telia.com


Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping