Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Logisk mekanik

Den 6 november öppnar utställningen Logisk mekanik på Arbetets museum i Norrköping. Den italienska konstnären Elia Cosimi fascineras av maskindelar och industriella miljöer. Hon skildrar dem med sin alldeles egna färgskala i både akvareller och målningar. Utställningen på Arbetets museum är hennes första i Sverige och hon ställer ut en ny serie bilder som inte visats förut.

I utställningen Logisk mekanik får betraktaren följa med på upptäcktsfärd in i maskiner och maskindelar. Cosimi fascineras av hur järnet har formats och i hennes bilder kan vi upptäcka hantverket som ligger bakom konstruktionen. Del fogas till del som bildar en helhet.

Elia Cosimi är född 1945 i Assisi i Italien men bor och arbetar sedan många år i Rom. Som tonåring bodde hon i Brasilien och senare kom hon att tillbringa mycket tid i Storbritannien, Frankrike och Spanien för att studera språk. Tillbaka i Italien började hon arbeta inom flygbranschen.

Sedan många år är nu måleri Cosimis huvudsyssla och hon har utbildat sig på bland annat Scuola di Arti Ornamentali di San Giacomo i Rom. Hon föredrar vattenfärger och gör mest akvareller, men målar även i olja och akryl. För att förfina sin teknik har hon gått i lära hos den spanske konstnären Pedro Cano och även varit hans assistent vid flera tillfällen.

Sedan slutet av 1990-talet arrangerar Cosimi egna målarkurser. Hon föreläser också på La Sapienza-universitetet i Rom. Hennes tavlor har visats på museer och konsthallar Italien och Spanien. Hon finns också representerad i samlingar på bland annat Circulo de Bellas Artes i Madrid, Museo Nacional de la Ciència de la Tècnica i de la Arqueologia Industrial de Catalunya i Barcelona.

PRESSVISNING: torsdag 4 november kl 13. Elia Cosimi medverkar.
VERNISSAGE: lördag 6 november kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 6 november-30 januari 2011
PRESSBILDER: finns att ladda hem under Press, välj Pressbilder i vänstermenyn. Ingen kod behövs.
FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping