Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mennistjor ö Kriter

Fäbodlivet har ofta gått i arv från föräldrar till barn i dalatradtion. Fotograf Gunnel Johansson har följt livet på fäboden under en sommar och ger i utställningen uttryck för sina personliga upplevelser av fäbodkultur. Det började som ett uppdrag att dokumentera fäbodar i Orsa och Ore. Arbetet innebar att fotografera aktiva fäbodbrukare, djurhållning, turister och livet omkring fäbodarna - både traditionellt arbete som slåtter, mjölkning, smör- och osttillverkning, och mer festliga tillfällen som dop, bröllop och fäbodgudstjänster. Gunnel Johansson följde även jaktlag för att dokumentera älgjakten. Hon blev fascinerad av människorna och djuren hon mötte, och idén om en utställning tog form. - Som inflyttad småländska utan fäbodkultur i blodet har jag skildrat det som berört mig. Jag har ingen ambition att säga att ”så här är det”, säger Gunnel Johansson. Utställningen består av ett 30-tal färgbilder som fotograferats 2003-2004 och skildrar några ögonblick från dagens moderna fäbodliv. Idag uppstår nya kulturmöten och förändringar, som när en kenyansk student vallar korna, en man från Ukraina hässjar hö och fjällkor från Gotland reser med båt för att beta i dalaskogarna. Utställningen är tidigare visad på galleri orsak i Orsa och på Konstnärsgården i Jönköping. Utställningen är producerad med stöd av Sparbanksstiftelsen, Landstinget Dalarna, Dalarnas museum, Längmanska kulturfonden, Orsa Jordägare och Viborgs Samfällighet. Gunnel Johansson är född 1960. Hon har utbildat sig vid Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Gunnel har både gjort separatutställningar och deltagit i flera samlingsutställningar. Hon har också medverkat som fotograf i bokprojekt. Gunnel fick Byggnads kulturstipendium 2006 med motiveringen: Gunnel Johansson har en sällsynt gåva att i foto komma nära människor utan att frånta dem deras mänskliga integritet. Gunnel Johansson får Byggnads kulturstipendium för sina mycket personliga och angelägna människoskildringar. PRESSVISNING: under eftermiddagen tisdag 31 oktober enligt överenskommelse. Kontakta Kerstin Ullström Elam, 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se VERNISSAGE: tisdag 31 oktober kl 18. Gunnel Johansson medverkar. UTSTÄLLNINGSPERIOD: 31 oktober 2006-7 januari 2007 HÄMTA PRESSBILDER: hämtas på www.arbetetsmuseum.se under Presstjänst. Ingen kod krävs. FÖR MER INFORMATION: Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se, intendent Kerstin Ullström Elam, tel: 011-23 17 06, kerstin.elam@arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping