Gå direkt till innehåll
Laxholmen sett från Bergsbron ca 1920. Foto ur Holmens arkiv.
Laxholmen sett från Bergsbron ca 1920. Foto ur Holmens arkiv.

Pressmeddelande -

Minnen kring Strykjärnet efterlyses

Har du eller din släkting packat påsar på Esselte Pac? Suttit i receptionen på Arbetets museum? Eller till och med arbetat på textilfabriken på Laxholmen? Nu söker Arbetets museum minnen och berättelser från Norrköpings mest älskade byggnad.

Den har gått under namnet Påsen. Andra kallade det för Laxholmen. Idag säger de flesta Strykjärnet. I mer än 100 år har den varit Norrköpings mest ikoniska byggnad. Nu startar Arbetets museum projektet ”Minnen kring Strykjärnet” där man vill få in berättelser och bilder från huset.

– Vi har länge vetat att vi inte har så många berättelser om Strykjärnet i vårt arkiv. Nu har vi fått tillfälle att göra något åt detta. Därför uppmanar vi nu människor som arbetat i eller har en relation till Strykjärnet att hjälpa oss genom att dela med sig av sina minnen och foton, säger intendent Ida Rådegård.

Strykjärnet färdigställdes 1917 som bomullsväveri för Holmens Bruk. Senare ändrade det inriktning men var fortsatt en del av Holmens textil. Efter textilkrisen flyttade Esselte Pac in och tillverkade papperspåsar i byggnaden. Efter ett antal års renovering öppnade Arbetets museum i december 1991.

– Vi har ganska bra koll på vad Strykjärnet har använts till men vi vet inte precis allt. Det är det som vi hoppas att norrköpingsborna ska hjälpa oss få reda på.

En period som är intressant är den under 1980-talet, efter papperspåsetillverkningen men innan museet öppnade. En annan är den senare delen av textilepoken.

– De berättelser från textilindustrin som vi har i arkivet är från personer som inte lever längre. Men det finns säkert människor kvar som arbetade i huset under 1950- och 1960-talet. De vill vi gärna komma i kontakt med, säger Ida Rådegård.

Arbetets museum är intresserad av olika typer av material. Fotografier och egenskrivna berättelser eller reflektioner som kan vara hur långa eller hur korta som helst.

Materialet kommer att presenteras som en tidslinje på museets hemsida som växer fram under året. Förhoppningen är att inkomna bilder och texter väcker nya minnen hos besökarna och resulterar i fler berättelser.

Pressträff
Tisdag 29 mars kl 10.00. Intendent Ida Rådegård samt före detta anställda från Esselte Pac och Arbetets museum medverkar.

Pressbilder
finns på www.arbetetsmuseum.se/pressbilder

Kontakt
Ida Rådegård, etnolog och intendent, Ida.radegard@arbetetsmuseum.se, 0720-928224

Mårten Mellberg, programansvarig, marten.mellberg@arbetetsmuseum.se, 011-231723

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping