Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mobilt museum samlar in ungas visioner


Ett cyklande museum rullar igång i sommar i Norrköping. Arbetets museum och Norrköpings stadsmuseum drar ut på turnén ”Makten är din” för att samla in ungdomars visioner för framtidens Norrköping. Resultatet ska bland annat visas på Augustifesten.

Den 24 juni trampar Majken Nilsen och Yvonne Olofsson iväg mot första anhalten Folkparken. Båda är projektanställda för att under sommaren jobba med museernas gemensamma utställning Kris & Vision – Våga älska Norrköping, som tecknar en bild av stadens utveckling. Yvonne och Majken tar satsningen in i framtiden genom att diskutera med ungdomar i åldern 13-20 år och samla in deras visioner och idéer för Norrköping. Varje medverkande ombeds skriva ned sitt förslag på ett papper med olika färg för varje område som besöks. Idéerna läggs i flaskor som tillsammans är tänkt att bilda en installation.

- Vi tar museerna till de platser där ungdomar hänger. Vi vill visa att ett museum kan vara något annat än hus med gamla saker, säger Majken Nilsen.

Yvonne Olofsson hoppas att cykelturnén ska bidra till att skapa en starkare vi-känsla bland unga i Norrköping.

- Till oss kan man komma och ta en fika och prata om vad som är bra och vad som kan bli bättre här i Norrköping.

De stannar i tre dagar på varje plats. Efter Folkparken väntar bland annat Grannäsbadet i Åby, Himmelstadslundsbadet och Hageby centrum.

Turnéplanen för hela sommaren ser ut så här:

24-26 juni Folkparken, 1-3 juli City, 8-10 juli Vasaparken, 15-17 juli Åby, 22-24 juli Himmelstadlund

29-31 juli Hageby, 5-7 augusti Marielund, 14-15 augusti Augustifesten

Majken Nilsen avslutar inom kort estetiska programmet på de Geer-gymnasiet i Norrköping.
Yvonne Olofsson har tidigare gått utbildningen kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet och driver konsthallen Verkstad: rum för konst.

PRESSKONFERENS:

När: 17 juni kl 14.30

Var: Norrköpings Skatepark, Himmelstalund

Medverkande: Majken Nilsen, Arbetets museum, Yvonne Olofsson, Norrköpings stadsmuseum

PRESSBILDER finns att ladda hem på www.arbetetsmuseum.se under press.

FÖR MER INFORMATION:

Majken Nilsen, majken.nilsen@arbetetsmuseum.se, tel: 011- 23 17 28

Yvonne Olofsson, yvonne.olofsson@norrkoping.se, tel: 076-128 11 20

Sofie Lycksell, kommunikationschef Arbetets museum, sofie.lycksell@arbetetsmuseum.se tel: 070-828 05 03


Ämnen

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

 

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping