Gå direkt till innehåll
​Möt Angelica som bejakar livet som transvestit

Pressmeddelande -

​Möt Angelica som bejakar livet som transvestit

Får man ha så här roligt som 76-åring? Det frågar sig Angelica Löwdin ibland. I en ny installation på Arbetets museum får du höra hennes tankar om åldrande, transaktivism och glädjen i att kunna få vara sig själv. Angelica kommer själv att närvara vid pressvisningen. Hennes berättelse är en del av vårt pågående insamlingsprojekt om äldre hbtq-personer.

Angelica Löwdin har varit öppen med att hon är transvestit sedan 2008. Hon reste till London och gick klädd som kvinna i elva dagar. Det gav självförtroende att sedan komma ut hemma i Göteborg. Sitt namn har hon haft sedan hon kom ut, men att hon är transperson har stått klart för henne sedan hon var tio år. Då fanns ingen information eller sajter på Internet som kunde hjälpa henne att förstå vad hon kände.

Även om samhället har blivit öppnare än på 1950-talet väntar många fortfarande ett halvt liv innan de kommer ut. Fortfarande finns många fördomar och fram till 2009 klassades transvestism som en psykisk sjukdom av samhället. Även om hon också har fått kämpa njuter Angelica idag av livet. Hon är aktiv i olika föreningar som arbetar för att för att göra det lättare för transpersoner att våga vara öppna med vilka de är – en mänsklig rättighet.

Intervjun och fotografierna av Angelica ingår i Arbetets museums pågående insamling av livshistorier från äldre hbtq-personer födda före 1950. Det är en stor grupp, det rör sig om hundratusentals människor vars livshistorier nästan helt saknas på landets museer och i arkiv. Insamlingen kommer att ingå i vårt arkiv som innehåller över 2 600 intervjuer, berättelser och fotodokumentationer. Där bevaras det för framtida forskning och bidrar till museets arbete med att levandegöra människors arbete och vardagsliv.

Välkommen till pressvisning måndag 16 mars klockan 13.00 där Angelica Löwdin deltar.

Jag är Angelica! är en installation med ljudspår från en intervju med Angelica och fotografier av Steve Warburton. Den visas fram till 31 maj på Arbetets museum. Arbetes museums insamlingsprojekt av äldre hbtq-personers livsberättelser pågår också till 31 maj. 

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping