Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mötesplats: Röster om amning på Arbetets museum i Norrköping

Den 12 juni 2010 inviger Arbetets museum i Norrköping en utställning om amning. Amning är en fråga som engagerar, väcker känslor – varma, glada känslor, men också känslor som upprör. Men vad är det som gör amning till ett så laddat ämne i vår kultur? Vad är det för svårigheter som möter föräldrarna? Vilka krav, intressen och föreställningar har BVC-sköterskan att hantera i sin vardag?

Har socialstyrelsens rekommendation om sex månaders helamning relevans i dagens Sverige? Vilka förväntningar har dagens unga föräldrar på vården och hur bemöter vården dem? Har amning blivit en jämställdhetspolitisk fråga? Påverkar informationsöverflödet på internet vårdpersonalens amningsrådgivning? Finns det skillnader i hur personer förhåller sig till amningsrådgivningen beroende på kulturell bakgrund och familjesituation?

Syftet med projektet, Mötesplats: Röster om amning, är att undersöka och belysa amning utifrån å ena sidan föräldrarnas situation, å andra sidan vårdpersonalens situation. Utställningen behandlar amning ur både historiska och nutida perspektiv utifrån såväl vårdpersonalens som föräldrarnas perspektiv. Mötesplats: Röster om amning vill väcka frågor, känslor och diskussioner om amning för att bidra till ökad förståelse för olika gruppers sätt att hantera och förhålla sig till amning, i syfte att främja relationerna grupperna emellan.

Utställningen Mötesplats: Röster om amning bygger på intervjuer med föräldrar, BVC-sköterskor och hjälpmammor från den ideella föreningen Amningshjälpen.

Vad som är viktigt är att stödja mamman där hon befinner sig. Huruvida hon vill amma eller inte amma så måste jag stödja henne i det hon väljer, och inte vara någon slags polis som ska förespråka amning till varje pris” (sjuksköterska, Stockholms län).

”Allting är ju väldigt tillåtet på BVC. Allting är ju normalt. Men ändå så finns det en känsla av att det mest normala ändå är att ditt barn ammar” (mamma, Norrköping).

Utställningen kommer att visas på Arbetets museum till hösten 2010 för att sedan turnera runt om i Sverige. Utställningen stöds av föreningen Mjölkdroppen, Vårdförbundet, Mångkulturellt centrum i Botkyrka och Svensk sjuksköterskeförening.

FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, 011-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se
Annelie Egelin Tärning, projektledare/producent/formgivare för utställningsprojektet, 011-23 17 04, annelie.egelin@arbetetsmuseum.se

 ARBETETS MUSEUM Laxholmen 602 21 Norrköping. Tel 011-18 98 00. Fax 011-18 22 90. www.arbetetsmuseum.se

Ämnen

Regioner

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping