Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Mysteriet med staden - LasseMajas Detektivbyrå löser fall på Arbetets museum

Vilka är det som får vårt samhälle att fungera och vad skulle hända om de försvann?
Det är utgångspunkten för utställningen Mysteriet med staden som just nu byggs på Arbetets museum i Norrköping. Utställningen är en del av fackförbundet Kommunals 100 års firande och invigs den 13 mars. Visningsperioden sträcker sig till mitten av oktober. Därefter går utställningen på nationell turné.

I den tecknade staden Valleby, känd från de populära böckerna av Martin Widmark och Helena Willis, är det kaos. Fem kommunalarbetare har kidnappats och ingenting i staden fungerar som det ska. LasseMajas Detektivbyrå har fått ett nytt fall att lösa. Besökarna får följa med Lasse och Maja runt i staden för att lösa mysteriet, men också för att hjälpa till där det behövs - skolbarnen vill ha sin lunch, det är stopp i stadens avloppssystem, det är kaos på förskolan och de gamla får ingen hjälp. Utrustad med ett deckarkort följer besökaren deckarspåret där ledtrådar och uppdrag delas ut, och chiffer och gåtor ska lösas.

Utställningen rymmer flera interaktiva moment där besökarna får prova på de olika yrkena. Under vandringen i staden möter besökaren även verkliga kommunalarbetare som i intervjuer och filmer berättar om sin arbetsvardag. Historiska nedslag berättar om hur yrken har utvecklats och bidragit till ökad välfärd.

- Det här är en utställning för barnfamiljer och de som har barnbarn där vi på ett lustfyllt sätt lyfter fram yrkesgrupper som får vår vardag att fungera och skapar trygghet – barnskötare, brandmän, kokerskor, rörläggare, ambulanssjukvårdare, personliga assistenter och undersköterskor. Sett ur ett historiskt perspektiv har också dessa och flera andra yrkesgrupper inom Kommunal varit med om att bygga välfärden i Sverige, berättar Anna-Karin Svanberg, som är producent för utställningen.

Utställningen Mysteriet med staden är producerad av Arbetets museum i samarbete med Kommunal. Utställningskonceptet bygger på Martin Widmarks och Helena Willis böcker om LasseMajas Detektivbyrå.

PRESSVISNING: under vecka 10. Separat inbjudan skickas ut.
VERNISSAGE: lördag 13 mars kl 14.
UTSTÄLLNINGSPERIOD: 13 mars–mitten av oktober 2010
PRESSBILDER: finns för påsikt på www.arbetetsmuseum.se under Press/Pressbilder. Kontakta Felicia Eriksson för högupplösta bilder, se nedan.
FÖR MER INFORMATION:
Felicia Eriksson, informationschef Arbetets museum, tel 011-23 17 09, 0708-23 17 09, felicia.eriksson@arbetetsmuseum.se eller
Anna-Karin Svanberg, producent, tel 0733-70 65 40, anna-karin.svanberg@arbetetsmuseum.seJoakim Kellner, pressekreterare Kommunal, 070-320 08 35, joakim.kellner@kommunal.se  

Ämnen

Kategorier

Regioner


Arbetets museum är en nyskapande mötesplats för samtal om människors arbete, liv och villkor. Ett samtidsmuseum som skildrar arbetsliv och vardagsliv i utställningar, seminarier och programverksamhet. Viktiga perspektiv är genus, etnicitet och klass. www.arbetetsmuseum.se

Kommunal är Sveriges största fackförbund med över en halv miljon medlemmar. De flesta är anställda i kommuner, en femtedel i privata företag och övriga i landsting. Åtta av tio är kvinnor. Kommunals medlemmar arbetar i mer än hundra olika yrken, inom vård, service och omsorg. 2010 fyller Kommunal 100 år - 100 år av trygghet, omsorg och service. 24:7. www.kommunal.se

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping