Gå direkt till innehåll
Luthers framgångsrika grepp: Bibelns budskap i skarp kontrast mot Katolska kyrkans seder och bruk.
Luthers framgångsrika grepp: Bibelns budskap i skarp kontrast mot Katolska kyrkans seder och bruk.

Pressmeddelande -

​När Luther blev viral

När Luther blev viral

– om Luther, demokratin och den massproducerade bilden

Det finns några genombrott vad gäller demokratiseringen av tillgång till bild och text som är revolutionerande. Dagens datorteknik som du tar del av just nu är ett exempel. Men i ett historiskt perspektiv, så är det boktryckarkonstens magiska kapacitet att duplicera både text och bild som hamnar i fokus. För inget sätt att kommunicera visuellt hade tidigare kunnat mäta sig i möjligheten att spridas över så stora geografiska områden och nå så många.

EWK-museets utställning om Martin Luther lyfter fram hur han med hjälp av denna visuella revolution blev, med ett modernt ord, viral. Med sitt team; kändiskonstnären Lucas Cranach den äldre och den hippa skribenten Philip Melanchton, nådde Luther ut med sin demokratiska idé till den stora massan med ett fåtal smarta drag. Detta var den första riktigt stora mediehändelsen i modern tid.

- Vår utställning ger oss en unik chans att via bildanalysen närma oss nutida begrepp som poppar upp i media, såsom visselblåsare, källkritik, spin doctors och PR. Med hjälp av 500 år gammal propaganda kan vi länka det historiska skeendet kring Martin Luther, reformationen och motreformationen till sociala media, nyheter och samtalen kring lunchborden. Och det Luther och hans gäng visar för oss idag är att det går att prata om demokrati, religionskritik och yttrandefrihet på en och samma gång, berättar Carina Milde, intendent EWK-museet, Arbetets museum.

Utställningen är ett samarbete mellan Arbetets museum, Sensus och Svenska kyrkan.

- Utställningen ger en bild av reformationen som få känner till. Den visar hur Luther och hans medarbetare kunde avslöja påvekyrkans okristlighet, med hjälp av den nya boktryckarkonsten. Propagandan var minst lika fräck och rå som någon nutida politisk kampanj.", berättar Kerstin Selén, Verksamhetsutvecklare inom kultur vid Sensus.

- Tiden kring reformationen liknar vår egen tid på flera sätt: Den nya tekniken i form av boktryckarkonsten gjorde att idéer spreds snabbt och med stor kraft. Jag tänker på sociala medier idag och undrar hur samhället kommer att förändras av det? När Luther levde var tiden mogen för något nytt. Lever vi i en liknande tid idag?”, säger Thomas Wärfman kyrkoherde, Norrköpings pastorat, Svenska kyrkan.

"När Luther blev viral" visas på Arbetets museum under tiden 22 april 2017 - 24 september 2017.

VERNISSAGE

Utställningen öppnar den 22 april kl. 14.00. Under vernissagen samtalar Carina Milde, EWK-intendent Arbetets museum, med gästerna Thomas Wärman, kyrkoherde över Norrköpings pastorat, Göran Agrell, präst i Svenska kyrkan och Lutherkännare och Michelle Mope Andersson, katolsk teolog som undervisar i andlighet och sakral konst i Sverige och utomlands.

PRESSVISNING

Torsdag den 20 april, kl 10.00, är media välkomna för en presentation av utställningen. 
Plats: EWK-museet, Arbetets museum plan 3.

PRESSKONTAKTER

Carina Milde, Intendent EWK-museet, carina.milde@arbetetsmuseum.se, 011-23 17 15, 073-357 17 15

Kontakt Svenska kyrkan: Thomas Wärfman, 011-24 10 27 och Katarina Wändahl, 011-24 13 01

Kontakt Sensus: Kerstin Selén; 070-853 03 16

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping