Gå direkt till innehåll
Norrköping Pride på Arbetets museum

Pressmeddelande -

Norrköping Pride på Arbetets museum

KONST, FILMER OCH SAMTAL UNDER NORRKÖPING PRIDE

Arbetets museum är liksom tidigare år med och arrangerar Norrköping Pride. Festivalen intar staden 6–8 maj och museet deltar med en konstutställning, filmvisningar och samtal kring hbtq-seniorer och asylsökande hbtq-personer.

Den årliga festivalen Norrköping Pride lyfter viktiga frågor, informerar och underhåller kring kön, sexualitet och identitet. Museet deltar för att arrangera en festival som vänder sig både till en hbtq-publik och alla som gillar ett öppet och regnbågsfärgat samhälle. Fri entré till alla museets aktiviteter. 

Se detaljerat program på http://www.arbetetsmuseum.se/evenemang/

UTSTÄLLNING (på Galleri Kronan): En fråga om tolkning. Livet alltså…

Berättelser om att hitta sig själv, bli kär och stå upp för den du är. Delar av livet som nog de flesta av oss kämpar med och känner igen. Samtidigt bär vi alla på unika erfarenheter utifrån när och var vi växt upp. I utställningen Det är en fråga om tolkning. Livet alltså… får fem livsberättelser från äldre hbtq-personer möta fem konstnärer.

Anders, Yvonne, Stig, Joan och Angelica var några som delade med sig av sina berättelser när Arbetets museum samlade in äldre hbtq-personer livhistorier. Fem konstnärer har fått var sin berättelse att tolka i ett nytt konstverk. Resultatet visas på Galleri Kronan i samband med Norrköping Pride.

Målet med utställningen är att undersöka vad som händer med en berättelse i tolkningen – när två liv blandas och skapar något nytt. Ständigt aktuellt i vår samtid är tolkningen och rätten till en röst. Vad händer med en berättelse och en röst när den lämnat sitt ursprung och blir en del av andras liv.

Utställningen visas 7–10 maj på Galleri Kronan. Deltagande konstnärer är Elisabeth Ohlson Wallin, Stefan Teleman, Josefine Surin, Gustav Udd och Joanne Posluszny Hoffsten. Under utställningen kommer besökaren kunna se verken och lyssna till berättelserna.

Utställningen är ett samarbete mellan Arbetets museum, curatorduon [OM:], Galleri Kronan, Folkuniversitetet och Norrköpings kommun.

PRESSVISNING

Pressvisning och hängning av utställningen sker fredag 6 maj från kl.12 och framåt på Galleri Kronan, Trädgårdsgatan 13, Norrköping. Medverkar gör: Emil Åkerö och Karolina Nilsson från [OM:], Andreas Nilsson från Arbetets Museum och konstnärerna Josefine Surin och Gustav Udd

Välkomna!

KONTAKT:

Emil Åkerö, [OM:] – 073-3269669

Andreas Nilsson, Arbetets museum – 070-2646630

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum
Laxholmen
602 21 Norrköping