Gå direkt till innehåll
Den 4 maj invigs fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" med en epa-träff utanför Arbetets museum.
Den 4 maj invigs fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" med en epa-träff utanför Arbetets museum.

Pressmeddelande -

Nu öppnar "EPA Sverige" på Arbetets museum

Ett tonårsrum på hjul. Så har epa-traktorn ibland beskrivits – fordonet som har gett svenska ungdomar möjligheten att köra bil från 15 års ålder. Nu kommer fotografen Benjamin Nørskovs stora utställning "EPA Sverige" till Arbetets museum i Norrköping – och invigs med epa-träff utanför museet.

Den 28 februari i år skedde en EU-omröstning som påverkar många unga. Då röstade EU-parlamentet för att höja åldersgränsen från 15 till 16 år för att köra A-traktor (den officiella termen för epa-traktorn) samt höja hastigheten från 30 till 45 km/timmen. Att detta, liksom det mesta som rör epa-körning, väcker känslor har väl få missat. Men hur ofta tar oinvigda en chans att förstå epa-kulturen bättre? Fotografen Benjamin Nørskov har gjort just detta – under fyra år har han rest genom Sverige för att träffa och fotografera epa-ägare.

– Traktorerna speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. De blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än, säger Benjamin Nørskov.

En tidskapsel över en ungdomskultur

Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, en generation och ett land. Utställningen blir ett sätt att skildra tonåringarna och epa-livet som det ser ut idag, men också ett arkiv för kommande generationer. Ett slags tidskapsel, som nu landar på Arbetets museum.

– Arbetet med EPA Sverige har gett oss insyn i det stora engagemang som finns kring epa-traktorer i Norrköping med omnejd. Ett engagemang som drivs på av ungdomarna själva men även av fritidsgårdar, föreningar, utbildningar och eldsjälar. Vi är väldigt glada för att få vara med på ett hörn, säger Josefine Höijer, intendent på Arbetets museum.

Snyggaste epan koras

Utställningen invigs den 4 maj kl. 11-15 med en stor epa-träff på och omkring Laxholmstorget utanför museet. Det anordnas tävlingar i kategorierna Snyggaste epa, Bästa ljud och Raggigaste epa. På plats finns influencern Jossi Horvath som också deltar i juryn i tävlingen.

Som en lokal pendang till utställningen visas även en miljö med lackade motorhuvar skapad i samarbete med ungdomar från fordons- och transportprogrammet på Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Alla som föranmält sig får också chansen att bli fotograferade med sina fordon av Benjamin Nørskov och bilderna kommer att visas i utställningen senare under våren.

Den som vill anmäla sin A-traktor eller mopedbil till epa-träffen gör det här: https://shorturl.at/cNPX1

EPA Sverige visas på Arbetets museum till och med 1 september 2024.

Välkomna på pressvisning 2 maj

Tid: Torsdag 2 maj kl. 10.00–ca 11.00.

Plats: Arbetets museum, plan 7.

Anmälan: via mejl till anna.redmalm@arbetetsmuseum.se.

Medverkande: fotograf Benjamin Nørskov, intendent Josefine Höijer, kommunikationsansvarig Anna Redmalm samt elever från Bråvallagymnasiet.

Kontakt

Josefine Höijer, intendent Arbetets museum, tel. 011-23 17 06, josefine.hoijer@arbetetsmuseum.se

Benjamin Nørskov, fotograf, tel. 0045 27 89 77 86, kontakt@benjaminnorskov.com

Anna Redmalm, kommunikationsansvarig Arbetets museum, tel. 011-23 17 09, anna.redmalm@arbetetsmuseum.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikatör Kommunikation 011-23 17 09

Relaterat innehåll

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping