Gå direkt till innehåll
Nu startar vi insamling om nya och gamla yrken

Pressmeddelande -

Nu startar vi insamling om nya och gamla yrken

Arbetets museum startar nu en insamling av berättelser för att dokumentera arbetslivet förr och nu. Vi söker personliga berättelser från människor som har haft ett yrke som inte längre finns, eller tvärtom - människor som arbetar inom en helt ny bransch. Följande upprop går vi idag ut med på vår hemsida och på vår Facebook-sida.

På allt fler områden ser digitala verktyg och robotar ut att ta över uppgifter i arbetslivet. Samtidigt dyker det hela tiden upp jobb som erbjuder nya tjänster. Vilka yrken har försvunnit med ny teknik och ändrade vanor och vad gör människor idag för att försörja sig? Det hoppas Arbetets museum får svar på i sin nya insamling av personliga berättelser från arbetslivet.

– Vi är nyfikna på vad människor gjorde och gör på sina jobb. Vad sysslar en bloggare med när han eller hon inte sitter vid datorn, och vad gjorde en stins utöver att stå på perrongen när tågen kom? Vi tror det finns massor av intressanta berättelser om olika yrken som vi hoppas människor vill dela med sig av, säger Andreas Nilsson, samlings- och forskningskoordinator på Arbetets museum.

Museets skrivupprop riktar sig både till dig som haft ett yrke som försvunnit och dig som jobbar med något nytt som inte funnits tidigare. Insamlingen görs tillsammans med föreningen Liv i Sverige. Ett urval av bidragen som kommer in ska publiceras i en antologi. Boken ska röst åt personliga erfarenheter, men förhoppningsvis även visa vad som är nytt i arbetslivet och vad som kan vara sig ganska likt. 

– Tillsammans hoppas vi bidragen ger en bild av hur samhällets förändras. Samtidigt är kanske människors drömmar och drivkrafter ganska lika över generationer, liksom stoltheten över sin yrkesskicklighet eller hur tuffa arbetsvillkor påverkar, säger Andreas Nilsson.

Insamlingen pågår fram till 30 juni 2017. Arbetets museum samarbetar med landets alla 1 500 arbetslivsmuseer för att nå ut brett till personer med gamla yrken. Uppropet ska även spridas till olika intresseorganisationer för exempelvis nya digitala branscher.

Läs mer om skrivuppropet här (pdf).

Ämnen

Kategorier


På Arbetets museum i Norrköping berättar vi om människors vardag. Vi samlar inte på föremål. Vi samlar på personers yrkesminnen och historier från vardagslivet. Låt dig beröras, uppröras och inspireras!

Kontakter

Anna Redmalm

Anna Redmalm

Presskontakt Kommunikationsansvarig Press, kommunikation, marknadsföring 011-23 17 09

På Arbetets museum berättar vi om människors vardag.

Låt dig beröras, uppröras och inspireras på Arbetets museum i Norrköping. Inte av föremål utan av minnen och berättelser.

Arbetets museum i Norrköping är ett samtidsmuseum med historiskt djup. Museet öppnades 1991 och har sedan dess skildrat kvinnors och mäns arbete och vardagsliv. Museet har inga samlingar av föremål, istället samlar man på yrkesminnen och levnadsberättelser som gestaltas i utställningar och presenteras i skrifter.

Arbetets museum har ett särskilt ansvar för Sveriges omkring 1500 arbetslivsmuseer. Ett arbetslivsmuseum är ett museum som berättar om en arbetsplats eller ett yrke, det kan till exempel vara ett sjukhus, en fabrik eller yrken som spinnerska, statare eller tvätterska. Arbetslivsmuseerna är som en karta över hur Sverige industrialiserades.

Byggnaden som Arbetets museum bedriver sin verksamhet i kallas i folkmun Strykjärnet på grund av byggnadens form. Huset stod klart 1917 och användes inom textilindustrin fram till 1960-talet, då verksamheten lades ner.

Det senaste från vår verksamhet hittar du på www.arbetetsmuseum.se och i våra sociala kanaler. Häng med oss där!

Arbetets museum

Laxholmen
602 21 Norrköping